KAZNITE SRBIJU, SRPSKOJ UVEDITE SANKCIJE: Hrvati luduju, poslanica uputila Plenkoviću pismo za rigoroznim zahtevima!

Autor: Republika

Svet

13.08.2021

06:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Hrvatskom premijeru Andreju Plenkoviću upućeno je pismo u kome se traži da uvede sankcije Republici Srpskoj zbog negiranje genocida u Srebrenici.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Andrej Plenković

Autorka zahteva je poslanica hrvatskog Sabora Karolina Vidović Krišto koja je zatražila i da se Srbiji blokira put u Evropsku uniju.

- Činjenica da Republika Srbija i Republika Srpska bez ikakvog srama negiraju genocid u Srebrenici napadajući međunarodnog diplomatu Valentina Incka govori o žalosnoj činjenici da naši istočni susedi nisu ništa naučili iz prošlosti - stoji u pismu, prenosi Večernji list.

Ona je pismo uputila povodom Plenkovićevog sastanka sa penzionisanim generalima Hrvatske vojske, povodom zamolnice Tužilaštva BiH da Hrvatska procesuira 14 generala, učesnika akcije „Bljesak". 

U pismu upućenom Plenkoviću Krišto je navela da je taj sastanak „dokaz nekompetentnog vođenja hrvatske vlade te nesposobnosti zaštite nacionalnih interesa, koju bi hrvatska vlada morala osigurati".

- Zahtev za sprovođenje istrage protiv naših vojnih zapovednika vezan uz vojnu akciju Bljesak je apsurdan, ali i uvredljiv. I kao apsurdnog i uvredljivog ga treba i tretirati. Ozbiljnost koju Vaša Vlada daje tom neprihvatljivom zahtevu nanosi štetu Hrvatskoj, jer mu daje važnost koju ne zaslužuje. Zahtev BiH tužilaštva zasniva se na dokumentaciji koju su prikupile službe Republike Srpske. Hrvatska država, poštujući međunarodno pravo, mora na adekvatan način odgovoriti na te optužbe. Republika Srpska sa svojim beogradskim nalogodavcima pokušava već oprobanim metodama da izjednačava žrtvu i agresora, te da bukom i galamom sakrije istinu o samoj sebi - navela je.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (5)

Loading
db

13.08.2021 07:19

Ih, ta nemojte kasti! Ko to priča o učenju iz prošlosti ? Genocidna država Republika Hrvatska ? 1995 je izvršen genocid po definiciji na teritoriji te kvazi države . Da budemo s njima u EU ? Nikako , nipošto i nizašta !

Crni

13.08.2021 07:49

Mozda mi nismo naucili iz povjesti ali polako ucimo, ide tesko ali se trudimo. Nazalost Hrvati jos nisu procitali a kamoli naucili vlastitu povijest mogli bi neke pouke izvuci i verovatno drugacije ponasati.

Goran Bojanović

13.08.2021 08:59

Napokon neka dobra vest iz 4 Rajha.

Miki

13.08.2021 12:18

Mili moj, ti nishta nisi nauchio iz proshlosti! Srbija vas otela iz kandzi austrugarske, dala Vam drzavu, dala vam jezik, dala vam SMISAO postojanja! Nashe bitke od kosovske do one na Kosharama za vas su naucna fantastika! A vasi heroji se onomad obrushili na civile, uz pomoc stranih vojnika, I gle chuda pobedili ste u toj sramnoj OLUJI! DZIBERI JEDNI, JADNI! PIH