TORNADO POHARAO SLOVAČKU, JEDAN PRETI I HRVATSKOJ! Meteorolozi upozorili Zagreb: SPREMITE SE ZA NAJGORE! (FOTO)

Autor: Republika

Svet

06.08.2021

14:16

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zastrašujuće nevreme uništilo je selo Petkovce u Slovačkoj, pri čemu se vetar kretao brzinom od 200 kilometara na sat, a Evropski servis Severe Weather upozorava da bi slična oluja mogla da se dogodi i u Hrvatskoj.

Foto: printscreen

Slovačko selo Petkovce sravnio razorni tornado 

Slovačko selo Petkovce nastradalo je u četvrtak u nevremenu nakon što je kroz njega protutnjao razorni tornado koji je čupao stabla, pokidao električne kablove i uništio najmanje četiri kuće, a Evropski servis Severe Weather objavio je kako se jako nevreme očekuje i širom Hrvatske, gde bi, takođe, mogao da se formira vrtložni vetar velike snage.  

- Trenutni toplotni talas koji je pogodio jugoistok Evrope i Tursku trebalo bi da završi s velikim olujnim nevremenima propraćenim ekstremno nestabilnim vazdušnim masama.  Nevreme bi prvo trebalo da pogodi zapadni Balkan, nakon čega će krenuti prema Rumuniji, Bugarskoj i Moldaviji u kasnim poslepodnevnim satima - istakao je Severe Weather i objavio mapu koja prikazuje gde se očekuje najveća opasnost od snažnih tornada.

 

 

Što se tiče Slovačke, načelnik opštine Pavol Hibala rekao je kako je sve trajalo oko jednog minuta, ali je uništeno mnogo toga.

- Delovi krova odleteli su 100 metara. Tornado je, srećom, prošao samo donjim delom sela - rekao je Hibala.

Tornado je dostizao brzinu od 200 kilometara na sat, a slovački hidrometeorološki institut objavio je kako se verovatno ubraja u kategoriju F2. Snaga će se preciznije znati nakon što se detaljno prouče štete.

Tornado se pojavio i u Poljskoj i to u mestima Ržešov i Jozefov. 
 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading