KATASTROFALNI POŽAR NA GRČKOM OSTRVU EVIJA: Monasi spremni da DA IZGORE ŽIVI! (FOTO)

Autor:

Svet

05.08.2021

19:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko Manastira Svetog Davida starijeg iz 16. veka, iz kojeg su ranije iznete mošti svetitelja i ikone, plameni jezici idu do 40 metara u visinu, ali monaštvo ne želi da ode

Foto: www.profimedia.rs

 

Grčkim ostrvom Evija, najteže pogođenom požarima, koji već četiri dana besne u toj zemlji, juče su odjekivala crkvena zvona, upozoravajući narod da se vatrena stihija približava i da moraju hitno da se evakuišu.

U to područje upućeno je 170 vatrogasaca, koji su pomoću 52 vozila i šest protivpožarnih aviona pokušavali da obuzdaju jedan od više od 150 požara, koliko ih trenutno gori u Grčkoj. Vlasti su naredile nove evakuacije stanovništva sela u severnom delu Evije, koja su okružena vatrenim obručem, a situacija je posebno opasna u oblasti Drimonas, gde grupa monaha ne želi da napusti Manastir Svetog Davida starijeg iz 16. veka.

Republika

Foto: www.profimedia.rs

 

Mediji su preneli da su iz manastira preventivno iznete mošti svetitelja i ikone, a da je vetar u poslednjem trenutku, kao nekim čudom, promenio pravac i time sprečio da se ovaj čuveni manastir pretvori u buktinju. Ipak, opasnost nije prošla, pa je guverner oblasti centralne Grčke Dimitris Vurdanos stigao u manastir da bi pokušao da zajedno s policijom i vatrogascima ubedi monahe da se evakuišu.

Foto: www.profimedia.rs

 

Manastir Svetog Davida starijeg

- na istom mestu postojala je stara crkva koju su Turci uništili 1470, kada su zauzeli Eviju
- manastir je na ruševinama crkve podigao sveštenik prozvan kasnije Sveti David, prema kojem je on i dobio ime
- tokom 19. veka Turci su ga ponovo spalili, ali je obnovljen 1877.

Ipak, starešina i još dvojica monaha odlučni su da ne napuštaju to mesto i brane manastir od vatre rame uz rame s lokalnim stanovništvom.

- Situacija je kritična. Plameni jezici se dižu po 30-40 metara u šumskom području i opkolili su manastir. Od dima ne možemo da dišemo - poručio je putem telefona monah grčkim medijima, a policija je saopštila da će intervenisati i silom izvući monahe ukoliko se proceni da su im životi ugroženi.

Foto: Tanjug/AP

 

Na drugom po veličini grčkom ostrvu takođe je naređeno da stanovnici i turisti u Kulurosu, Maruliju, Rovijesu i Paleohoriju moraju da napuste domove iz predostrožnosti. Situacija je teška i u severnim atinskim predgrađima Ipkrateos Politea i Drosopigi, gde su prestoničke vlasti takođe juče naredile evakuaciju.

Foto: Tanjug/AP

 

Spasena drevna Olimpija

Na poluostrvu Peloponez, koje je takođe pogođeno požarima, u sredu su evakuisana dva sela. Nakon borbe s vatrom, koja je trajala celu noć, vatrogasci su juče uspeli da spasu drevno arheološko nalazište Olimpiju, gde su u antičko vreme održavane Olimpijske igre.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading