AMERIKANCI NAORUŽAVAJU RUSKOG SUSEDA: Gruzija kupuje "UBICU TENKOVA"!

Autor: Republika

Svet

04.08.2021

09:28

Američki Stejt department odobrio je prodaju Gruziji protivtenkovskih raketa „Džavelin“ u vrednosti od 30 miliona dolara, saopštila je Agencija za međunarodni odbrambeni razvoj pri Pentagonu.

Tanjug/AP

Džavelin

Kako je saopšteno iz Pentagona, Stejt department je utvrdio da mogući ugovor ne protivreči spoljnoj politici i nacionalnoj bezbednosti SAD.

- Sistemi "Džavelin" pomoći će Gruziji da izgradi dugoročni odbrambeni potencijal za zaštitu svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta... i poboljšaće mogućnosti Gruzije da reaguje na aktuelne i buduće pretnje, povećavajući svoj protivtenkovski potencijal - navodi Agencija, prenosi Sputnjik.

O mogućem ugovoru obavešten je i Kongres.

Gruzija je ranije zatražila od Sjedinjenih Američkih Državu da joj prodaju 82 rakete "Džavelin FGM-148" i 46 lansirnih sistema.

Rakete "Džavelin" proizvodi zajedničko preduzeće kompanija "Rejtion" i "Lokid Martin".

Inače, protivtenkovski sistem Džavelin opremljen je navođenim raketama, samim tim kada se ona ispali, operater je u mogućnosti da se povuče u zaklon, što povećava stopu preživljavanja vojske.

Podsetimo, u Gruziji su u toku multinacionalne vojne vežbe "Agilan duh" (Agile Spirit 2021) koje su počele 26. jula, a trajaće do 6. avgusta. U vežbama učestvuje oko 2.500 vojnika iz 15 zemalja – Gruzije, SAD, Estonije, Nemačke, Letonije, Litvanije, Rumunije, Poljske, Španije, Turske, Ukrajine, Velike Britanije, Kanade, Italije i Azerbejdžana.
Kako je saopšteno, Amerika je poslala oko 700 vojnika na vežbe u Gruziju.
 

Komentari (0)

Loading