GADAFI SE VRAĆA NA ČELO LIBIJE POSLE 10 GODINA? Evo gde se krio i zašto su u njegovo oslobađanje UPLETENI AMERIKANCI!

Autor: Republika

Svet

03.08.2021

10:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novinar Njujork tajmsa Robert Vorton pronašao je Sejfa el Islama Gadafija, sina brutalno ubijenog vođe Libije Muamera el Gadafija, nakon što se godinama krio u gradu Zintanu, jedinom mestu gde sme slobodno da se kreće, ali odakle, uprkos toj činjenici, najavljuje dolazak na čelo zemlje.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sejf el Islam Gadafi (levo), sin Muamera el Gadafija 

Ratom razrušenom Libijom ponovo će vladati Gadafi, potvrdio je Sejf el Islam Gadafi (49), sin brutalno ubijenog bivšeg predsednika te zemlje Muamera el Gadafija, koji se nakon oslobađanja iz zatočeništva 2017. godinama krio u gradu Zintanu.   

Reč je o drugom Gadafijevom sinu, inače inženjeru i doktoru filozofije, kog su nakon svrgavanja njegovog oca 2011. optužili za zločine protiv čovečnosti i Međunarodni sud u Hagu je za njim raspisao poternicu. Ubrzo je, međutim, uhapšen na jugu Libije, nedaleko od granice sa Nigerom i u zatočeništvu je proveo šest godina. Posle oslobađanja, slobodno je mogao da se kreće samo po Zintanu.   

Novinaru Njujork tajmsa Robertu Vortonu, koji je uspeo da dođe do njega posle nekoliko godina potrage, potvrdio je da će se boriti da dođe na čelo zemlje.   

- Borci koji su me uhvatili pre deset godina razočarani su revolucijom i konačno su shvatili da sam za njih moćan saveznik - rekao je Sejf el Islam na početku razgovora. 

Vorton je zatim napisao: "Osmeh mu se pojavio dok je opisivao transformaciju od zatvorenika u princa na čekanju, a onda je rekao: "Možete li da zamislite? Ljudi koji su mi bili čuvari sada su mi prijatelji"."

Tako je, umesto da bude streljan, Sejf el Islam završio na slobodi. Analitičari su uvereni kako je taj događaj poslednji pokušaj spasa Libije i da su u tome glavnu ulogu imali Amerikanci i zapadne zemlje. Navodno su oslobodili Gadafijevog sina kako bi zaustavili krvoproliće i širenje Islamske države (ISIS) u toj zemlji.

Isto tako, veruje se kako je Zapad pokušao da se puštanjem Sejfa el Islama delimično iskupi zbog svrgavanja njegovog oca, nakon čega je Libija zapala u anarhiju i građanski rat. U njemu su se među više od 1.500 frakcija i 200 različitih plemena iskristalisale dve suprotstavljene strane. Njihov međusobni sukob i bezvlašće dobro je iskoristila Islamska država, koja je svoju borbu s Bliskog istoka prenela na sever Afrike, praktično u krilo EU, gde je učvrstila kontrolu nad libijskim gradom Sirtom. On je udaljen svega 300 kilometara od Sicilije.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Sejf el Islam Gadafi

- Međunarodna zajednica nije uspela da zaustavi krvoproliće u Libiji i svesna je da jedini koji može da ima uticaj na sva plemena u Libiji jeste upravo Sejf el Islam. On je uživao ugled i autoritet među starešinama jer je zapravo on bio taj koji je vodio Libiju dok je njegov otac bio samo figura. Poznato je kako su se pripadnici plemena Al Gadadfa i Lamamra Warfalla, koja su bili stub Gadafijeve snage, danas masovno pridružili snagama ISIS, kao i bivši Gadafijevi vojnici i simpatizeri - navode analitičari. 

Prema njihovim rečima, porodica Gadafi je uspela da se održi na vlasti više od četiri decenije upravo zahvaljujući podršci plemena, koja su do danas ostala centar moći u toj konzervativnoj zemlji.

- Sejf el Islam, koji je bio zadužen za odnose s plemenima, znao je da manipuliše i iskoristi kombinaciju ekonomskih privilegija, bračnih saveza i pretnje silom da bi pridobio plemenske vođe na svoju stranu. Njegovo pleme, Al Gadadfa bilo je i ostalo jedno od 20 glavnih u pet regija u Libiji i uživa moć obrnuto proporcionalnu svojoj veličini zato što se nalaze u naftom bogatom području Sirta. Pripadnici plemena Al Gadadfa tvrde da potiču od poslanika Muhameda i zbog toga uživaju izuzetnu povlasticu i moć u Libiji. Zato se i smatraju ključnim kada je u pitanju uloga u rešavanju libijskog sukoba i u uništenju ostataka terorističke organizacije Islamske države - objašnjavaju stručnjaci.  

Prema anketama agencije Mandela Libija, koja je sprovedena krajem 2018, više od 92% Libijaca htelo bi da na čelo Libije dođe Sejf el Islam Gadafi.

Republika

Foto: Tanjug/AP

Muamer el Gadafi sa sinovima Sadijem (levo) i Sejfom el Islamom

Inače, taj bivši plejboj često je boravio na Zapadu, gde je predstavljao očev režim, a 2008. je diplomirao na Londonskoj školi ekonomije. U inostranstvu, ali i u državi, Sejf el Islam uživa veliku potporu, pa je izvesno da bi lako mogao da uđe na libijsku političku scenu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading