ŠOKANTNA ISPOVEST BIVŠEG BISKUPA: Sveštenike optužene za ZLOSTAVLJANJE smo VRAĆALI na posao nakon rehabilitacije!

Autor:

Svet

01.08.2021

06:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Bivši katolički biskup priznao je da je nadbiskupija u Albaniju potajno premeštala sveštenike optužene za seksualno zlostavljanje pre nego što bi ih ponovo vratila u službu.

Republika

Foto: commons.wikimedia.org/Coingeek

 

Hauard Habard, koji je bio na čelu biskupije od 1977. do 2014. godine, rekao je da je uobičajena praksa 70-ih i 80-ih godina prošlog veka bila da se optuženi sveštenici privremeno uklanjaju, šalju na navodnu rehabilitaciju, a zatim vraćaju na posao, prenosi Njujork post.

On kaže da žali zbog "manjkavog sistema".

- Kada bi 1970-ih i 1980-ih bila primljena optužba za seksualno zlostavljanje protiv sveštenika, uobičajena praksa u biskupiji Albani i drugde bila je da se on privremeno ukloni iz službe i pošalje na savetovanje i lečenje - rekao je Habard u saopštenju.

"Tek kada bi licencirani psiholog ili psihijatar utvrdio da je sveštenik sposoban da se vrati u službu bez ponovnog uvrede, razmotrili smo ponovno postavljanje sveštenika u službu. Profesionalni savet koji smo dobili bio je dobronameran, ali pogrešan i duboko žalim što smo ga sledili."

Protiv biskupije je podneseno oko 300 tužbi protiv Zakona o žrtvama dece, izvestio je Tajms Junijon.

Medij je preneo da je Habardov advokat od tada osporio navode da izjave bivšeg biskupa predstavljaju prikrivanje. 

Biskup Habard je sedam puta javno optuživan za seksualno zlostavljanje od 2019. Upravo u martu prošle godine, Habard je optužen za zlostavljanje 11-godišnjeg dečaka na karnevalu pre više od 40 godina.

Habard je demantovao tu tvrdnju u izjavi za Post u martu, rekavši:

"Sa potpunom sigurnošću znam da ga nisam zlostavljao jer sa apsolutnom sigurnošću znam da nikada nisam zlostavljao dete ili odraslu osobu, seksualno ili na bilo koji drugi način."

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading