EVROPA PRIZNAJE GEJ BRAKOVE: Ovo je prva zemlja koja je prihvatila homoseksualnost

Autor: Tanjug, Republika

Svet

05.12.2017

13:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ustavni sud Austrije omogućio je sklapanje istopolnih brakova u toj zemlji od 2019. pa će Austrija biti prva zemlja Evrope u kojoj je sud ukinuo zabranu sklapanja braka za istopolne parove.

RepublikaFoto: pixabay.com

 

Sud je svoju odluku obrazložio zabranom diskriminacije na osnovu principa jednakosti, te će stari zakon biti ukinut 31. decembra iduće godine, a od 1. januara 2019. sklapanje istopolnih brakova će biti omogućeno, ukoliko zakonodavvac u međuvremenu ne donese drugačiju odluku.

Ustavni sud je na taj način reagovao na žalbu dve žene koje žive u registrovanom partnerstvu, a koje su zatražile sklapanje braka, što im nadležne vlasti grada Beča nisu dozvolile.

Njihov advokat Helmut Graupner smatra odluku Ustavnog suda istorijskom, te podseća da je austrijski sud prvi u Evropi koji je ukinuo zabranu braka za istopolne parove.

Austrija je, naime, prva zemlja Evrope koja jednakost brakova priznaje kao ljudsko pravo, dodao je Graupner te podsetio da su u svim drugim evropskim zemljama brakovi homoseksualnih parova omogućeni političkim putem.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Austrija je, prva zemlja Evrope koja jednakost brakova priznaje kao ljudsko pravo

Inače, u Austriji to nije bilo moguće obezbediti političkim putem, zbog protivljenja Narodne partije (OVP) i Slobodarske stranke (FPO), koje će činiti buduću koalicionu vladu.

U Austriji je zakonom od 2009. bilo moguće homoseksualcima samo stupanje u registrovano partnerstvo.

Sud je u svojoj odluci naveo da je "neodrživo razlikovanje braka i registrovanog partnerstva bez diskriminacije istopolnih parova".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading