JUNKER: U BRISELU BEZ DOGOVORA O BREGZITU

Autor: Tanjug, Republika

Svet

04.12.2017

18:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker izjavio je danas da još nema dogovora o ključnim pitanjima izlaska Velike Britanije iz EU i da će pregovori i konsultacije o tome biti nastavljeni ove sedmice.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Žan Klod Junker

Junker je, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa britanskIm premijerom Terezom Mej, rekao da dogovora o ključnim pitanjima nema uprkos dosadašnjem napretku u pregovorima.

- Pored napretka i približenih stavova, još nema dogovora po ključnim pitanjima izlaska Velike Britanije iz Evropske unije - rekao je Junker uz napomenu da će se pregovori i konsultacije nastavljau ove sedmice.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tereza Mej

Junker je rekao da Tereza Mej nije lak pregovarač i da je tokom sastanka branila interese Britanije.

To što danas nije postignut dogovor, prema rečma Junkera, ne predstavlja neuspeh.

- Pored najboljih napora i značajnog napretka koje smo mi i naši timovi postigli tokom prethodnih dana na tri ključna pitanja, nije bilo moguće da postignemo kompletan dogovor danas - rekao je Junker.

Predsednik EK je naglasio da sada postoji zajedničko razumevanje po većini tema i da je preostalo "dva ili tri" otvorena pitanja koja će zahtevati dalje konsultacije i pregovore.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

- Spremni smo da nastavimo sa pregovorima sa Velikom Britanijom , ovde u Briselu, krajem ove nedelje. Mi smo približili veoma naše poziciji zahvaljući britanskoj premijertki i želji Evropske komsije da postigne fer dogovor ša Bitanijom - poručio je Junker.

Britanska premijerka Tereza Mej je ocenila da je današni sastanka bio konstruktivan i da je mnogo progresa napravljeno po velikom broju pitaja.

- Jasno je da želimo da napredujemo zajedno. Po nekoliko pitanja postoje razlike koje zahtevaju dalje pregovore i konsultacije. Sastaćemo se pre kraja nedelje i uverena sam da ćemo to pozitivno završiti”, zaključila je Teraza Mej u Briselu.

Ona je danas u Briselu razgovarala sa predsednikom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom u pokušaju da se postigne napredak kada je reč o ključnim pitanjima razlaza Brisela i Londona, a u cilju otpočinjanja razgovora o budućim odnosima dve strane. 

Mej i Junker su razgovali o tri teme - pravima građana EU koji ostaju da žive u Velikoj Britaniji nakon Bregzita, o novcu koji će prilikom izlaska iz Unije London morati da plati, kao i o načinu uređenja granice između Republike Irske i Severene Irske. Kompletan dogovor o ovim pitanjima doprineo bi otvranju pregovora o novim trgovinskim odnosima Velike Britanije i EU sledeće nedelje na Samitu EU u Briselu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading