(FOTO) NEVEROVATNO OTKRIĆE KOD PALMERA: Iz dubine od 92 metra izvučena dragocenost iz DRUGOG veka pre nove ere

Autor:

Svet

28.07.2021

13:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drevni rimski brod iz drugog veka pre nove ere otkriven je u Sredozemnom moru kod obale Palerma

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Brod se nalazio duboko u okeanu na dubini od 92 metra, u blizini sicilijanskog grada Isola delle Femmine, a od prvih slika koje je snimio podmorski robot nosio je bogat tovar vinskih amfora, prenosi Gardijan.

Mediteran nam neprestano daje dragocene elemente za obnovu naše istorije povezane sa pomorskom trgovinom i vrstama čamaca - rekla je nadzornica mora sicilijanske regije Valeria Li Vigni koja je pokrenula ekspediciju.


Ona je dodala da će se sada više znati o životu na brodu i odnosima između primorskog stanovništva.

Kako se navodi, ovo otkriće su sicilijanske vlasti opisale kao jedno od najvažnijih arheoloških otkrića poslednjih godina.

Pre nekoliko nedelja, sicilijanski arheolozi otkrili su još jedan drevni rimski brod na dubini od oko 70 metara u blizini ostrva Ustika.



Ovaj brod je isto nosio veliki tovar amfora u kojima se nalazilo vino iz drugog veka pre nove vere.

Ova otkrića će rasvetliti trgovinsku aktivnost Rima na Mediteranu, gde su Rimljani trgovali začinima, vinom, maslinama i drugim proizvodima u severnoj Africi, Španiji, Francuskoj i na Bliskom Istoku.

Širom Mediterana postoje brojne olupine rimskih brodova, poput gotovo netaknutog rimskog broda iz drugog veka pre nove ere pronađenog 2013. godine pored obale Ðenove.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading