NASTAVAK SUKOBA U KARABAHU: Ponovo nemirno na granici Jermenije i Azerbejdžana, zaraćene strane se MEĐUSOBNO optužuju za provociranje!

Autor: Republika

Svet

28.07.2021

08:39

Ministarstvo odbrane Jermenije saopštilo je da su tokom noći izbili oružani sukobi u severoistočnom delu pograničnog područja prema Azerbejdžanu. Jerevan i Baku se međusobno optužuju za pokretanje lokalnih borbi.

Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

"Otprilike u 3:40 (1:40 po srednjeevropskom) jedinice azerbejdžanskih Oružanih snaga ponovo su pokrenule provokaciju i prekršile režim prekida vatre u severoistočnom delu pograničnog područja. U toku su lokalne oružane borbe. Odgovornost za pogoršanje situacije snosi vojno-političko rukovodstvo u Bakuu", navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Jermenije.

Takođe, vojni resor saopštio je da su poginula tri jermenska vojnika, a da su dva ranjena.

Sa svoje strane, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana je optužilo Jermeniju za provokacije, piše Sputnjik.

- Jedinice Oružanih snaga Jermenije nastavljaju sa provokacijama na Kelbadžarskom delu jermensko-azerbejdžanske državne granice. Jedinice su 28. jula sa borbenih položaja razmeštenih u različitim pravcima na teritoriji Basarkečarskog područja ponovo pokrenule intenzivnu paljbu iz streljačkog oružja i bacača granata na položaje azerbejdžanske vojske na teritoriji Kelbadžarskog regiona - saopštilo je Ministarstvo.

Azerbejdžanski vojni resor takođe je saopštio da su dve osobe ranjene tokom pucnjave.

Prema navodima Bakua, "Jerevan je u potpunosti odgovoran za eskalaciju duž državne granice između dveju zemalja".

Sukob u Nagorno-Karabahu

Podsetimo, nakon sukoba koji se razbuktao između Jermenije i Azerbejdžana u Nagorno-Karabahu krajem septembra prošle godine, dogovor o prekidu vatre uz posredovanje Rusije, Azerbejdžana i Jermenije postignut je 10. novembra. Prema ovom sporazumu, jedan deo regiona prešao je pod kontrolu Azerbejdžana, strane su se dogovorile da će razmeniti zarobljenike, a ruske mirovne snage biće raspoređene duž kontakt linije i duž Lačinskog koridora koji povezuje Karabah sa Jermenijom.

Uz posredovanje Moskve, Azerbejdžan i Jermenija su se dogovorili da u potpunosti prekinu vatru i razmene zarobljenike i tela poginulih. Jerevan je takođe predao Bakuu Kelbadžarski, Lačinski i Agdamski rejon. Osim toga, u regionu su stacionirani ruski mirovnjaci.

Komentari (0)

Loading