(VIDEO) ČUDNA POJAVA NA JEDNOJ OD OMILJENIH PLAŽA SRPSKIH TURISTA: Redak fenomen na Sitoniji, KUPAČI U NEVERICI!

Autor: Republika

Svet

25.07.2021

16:18

Kupači na plaži Tigania, nedaleko od Sartija na Sitoniji prisustvovali su retkom fenomenu prethodnih dana. Naime, obala je bila preplavljena belom penom, a stručnjaci su u grčkim medijima govorili o ovom retkom fenomenu.

Instagram.com/draganica2
Foto: Ilustracija

- To je nešto što smo viđali i ranije. U pitanju je nerastvorena organska materija koja, iz nekog prirodnog razloga - poremećaja, biološkog procesa, povećava svoju količinu u velikom broju i ne uspeva da se rastvori - rekao je Hariton-Čarls Hindiroglu, profesor na Odeljenju za biologiju Univerziteta Aristotel, gostujući na radio Solunu.

Kako je primetio, u poslednje vreme je zabeležen učestalost ove pojave širom Severnog Egeja.

- Ne možemo isključiti činjenicu da je to uzrokovano organskim zagađenjem Bosfora - rekao je on naglašavajući, međutim, da taj fenomen nije opasan i da je povezan sa klimatskim promenama.

U razgovoru za thessnews.gr, zamenik gradonačelnika Sitonije Vasilis Zisios izjavio je da je pena prisutna u poslednja tri do četiri dana, prenosi Blic.

Zisios veruje da je u pitanju fenomen eutrofikacije koji se dešava usled povećanja fitoplanktona i zooplanktona zbog visoke temperature koje prevladavaju, kao i da uopšte nije opasan za kupače.

Komentari (0)

Loading