Ministri u Velikoj Britaniji zabrinuti: Plaše se da bi koronavirus mogao da se širi prdenjem u zatvorenom prostoru

Autor:

Svet

24.07.2021

19:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministri su privatno ukazali na dokaze koji sugerišu da bi se Kovid-19 mogao širiti kada zaražena osoba prdne u zatvorenom prostoru, poput toaleta.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Neki ministri vlade Velike Britanije privatno su izrazili zabrinutost da bi se koronavirus mogao širiti prdenjem, tvrdi se.

Testovi su otkrili da virus može biti prisutan u fekalnim materijama, mada nauka o tome da li bi nadimanje moglo da proširi Kovid nije konačna.

Jedan ministar, koji nije imenovan, rekao je za Telegraph da su iz drugih zemalja čitali "stvari verodostojnog izgleda" i da postoje dokazi o "povezanosti genoma povezanog traga između dve osobe iz kabine za (toalet) u Australiji".

Ministar je rekao da postoje "dobro dokumentovani slučajevi širenja bolesti otpadnim cevima tokom zaključavanja u Hong Kongu kada se U-zavoj osušio".

Naučnici vlade Velike Britanije nisu izradili rad na tu temu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Boris Džonson

Drugi ministar, koji nije imenovan u izveštaju, rekao je da se "prenos i prolivanje uglavnom odvija kroz usta, a zapravo uglavnom kroz nos", jer je Kovid respiratorna bolest.

Portparol premijera Borisa Džonsona rekao je da nije upoznat sa tvrdnjama da bi se virus mogao širiti nadimanjem.

- Najnoviji naučni dokaz držimo pod nadzorom - rekao je

U prvim danima pandemije prošle godine, brojni stručnjaci rekli su da je to malo verovatno.

Dr Vilijam Šafner, medicinski direktor Nacionalne fondacije za zarazne bolesti i profesor zaraznih bolesti sa Univerziteta Vanderbilt u Tenesiju, rekao je za USA Today da prenos Kovida putem nadimanja "nikada nije demonstriran".

- To je vrlo malo verovatno - rekao je on

Američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti rekli su da virus "nije potvrdio fekalno-oralni prenos".
U međuvremenu, nezadovoljstvo vladinom politikom samoizolacije raslo je dok su šefovi prehrambene industrije osuđivali promene kako bi olakšali "pingdemiju“ kao "gore nego beskorisne“, vlasnici ugostiteljskih objekata upozorili su na zatvaranja, a železnički prevoznici bili primorani da ukinu usluge.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Sve su češći pozivi da gospodin Džonson iznese svoje šire olakšavanje karantinskih pravila za potpuno vakcinisane od 16. avgusta, jer je osoblju rečeno da se preduzeća izoluju dok se slučajevi koronavirusa pojačavaju.

U pokušaju da ublaže zabrinutost industrije, ministri su objavili ograničenu listu sektora čiji radnici sa dvostrukim probojima imaju pravo da izbegnu izolaciju ako prođu svakodnevna testiranja pre šireg ublažavanja pravila za Englesku.

Čelnici industrije rekli su da taj potez nije obuhvatio dovoljno radnika, ali lekari su upozorili da je problem što premijer pušta virus da se "pocepa", a ne "pingove" koje izdaje aplikacija NHS Kovid-19 da bi rekao kontaktima da se izoluju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading