REPUBLIKANAC ZAPRETIO EVROPI ZBOG SEVERNOG TOKA 2: Nećete se srećno izvući kada NAŠ predsednik dođe na VLAST!

Autor: Republika

Svet

23.07.2021

08:40

Američki predsednik Džozef Bajden i njegova administracija kapitulirali su pred Rusijom po pitanju gasovoda "Severni tok 2", kaže američki senator iz redova republikanaca Ted Kruz. On je stav Vašingtona prema ruskom gasovodu uporedio sa odlukom bivšeg američkog predsednika Džimija Kartera da preda kontrolu nad Panamskim kanalom.

commons.wikimedia.org/U.S. Senate Photographic Studio
Ted Kruz

Podsetimo, Berlin i Vašington su postigli dogovor o gasovodu "Severni tok 2".

- Naredni predsednik koji će stupiti na dužnost 20. januara 2025. godine, verujem da će biti republikanac, uvešće sankcije tom gasovodu. To znači da će se evropske kompanije koje misle da će se srećno izvući posle učešća u projektu suočiti sa Damoklovim mačem kada Bela kuća više ne bude kapitulirala pred Rusijom - rekao je senator u intervjuu za "Politiko".

On je naveo da je odluka Kartera da preda Panamski kanal i posle 50 godina veliki gubitak za spoljnu politiku SAD jer je predsednik, demokrata, bio i previše slab da brani američke interese.

Pozicija je toliko pogrešna da ju je potrebno promeniti za 180 stepeni, zaključio je Kruz, prenosi Sputnjik.

Podsetimo, američko Ministarstvo odbrane gradilo je Panamski kanal početkom prošlog veka. Glavni inženjer je bio Amerikanac. Predsednik Karter je 1977. Predao kontrolu nad kanalom panamskoj vladi, a republikanci su i tada kritikovali odluku.

Komentari (0)

Loading