BAJDENOVA ADMINSITRACIJA ŽELI DA OSTANE: Amerikanci privode KRAJU borbenu misiju u Iraku, ali...

Autor: Republika

Svet

23.07.2021

07:58

Očekuje se da će SAD i Irak do kraja godine formalizovati kraj borbene misije Vašingtona u Iraku i nastaviti tranziciju ka obuci i savetovanju iračkih snaga, saopštili su juče američki zvaničnici.

Tanjug/AP
Džo Bajden

Trenutno se u Iraku nalazi 2.500 američkih vojnika usmerenih na suzbijanje ostataka Islamske države, a Sjedinjene Države već su se fokusirale i na osposobljavanje iračkih snaga.

Najava, koja bi trebalo da usledi nakon što se predsednik Džo Bajden sledeće sedmice sastane sa svojim iračkim kolegom u Vašingtonu, biće objavljena u politički osetljivo vreme za iračku vladu i na nju bi moglo da se gleda kao na domaću pobedu u Bagdadu, prenosi Rojters.

- Ključna stvar koju ćete čuti kako se prenosi i mislim da je neverovatno važna jeste ta da Bajdenova administracija želi da ostane u Iraku, jer nas je iračka vlada pozvala i zatražila da to nastavimo - rekao je viši službenik odbrane, pod uslovom da ostane anoniman, prenosi Kurir.

Ovaj funkcioner je rekao da će se usmeriti na logistiku, održavanje opreme i pomoć iračkim snagama u daljem razvoju njihovih obaveštajnih i nadzornih sposobnosti.

Komentari (0)

Loading