ŠPANIJA VEROVATNO NEĆE HITNO UĆI NA SPISAK PUTOVANJA "AMBER-PLUS": Iako imaju veću stopu zaraženih od Beta soja nego Francuska

Autor:

Svet

21.07.2021

10:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Španija verovatno neće biti odmah dodata na listu „jantar-plus“ - uprkos podacima koji pokazuju veće stope beta varijanti više nego u Francuskoj, rekli su sinoć ministri.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Podaci koje je prikupio Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) sugerišu da su beta sojevi u Španiji poslednjih nedelja bili više nego pet puta veće nego u Francuskoj, koja je u petak postala prva zemlja sa liste koja je izuzeta iz novih pravila koja omogućavaju karantin.

Za nedelju koja se završava 4. jula, poslednjeg sedmodnevnog perioda za koji su dostupni podaci, utvrđeno je da je 20,2 procenta pozitivnih slučajeva analiziranih u Španiji beta soj Kovid-19.

U Francuskoj je to bilo samo 3,8 odsto za isti period.

Podaci su podstakli bojazan da bi Španija, najpopularnija destinacija za odmor u Britaniji, takođe mogla da podleže strogim pravilima. Ministri su to sinoć isključili, ali ostavili su otvorenom mogućnost da se mere ipak mogu uvesti u kratkom roku ako stope varijante, koja se prvi put pojavila u Južnoj Africi, nastave da rastu.

Novi režim započeo je u ponedeljak u 4 sata ujutro i znači da putnici sa dvostrukom primljenom dozom koji dolaze iz više od 140 zemalja  više ne moraju da idu u karantin po dolasku, efektivno okrećući ove destinacije zelenim za potpuno vakcinisane. Ali u petak su ministri neočekivano najavili da se to neće odnositi na Francusku, unoseći planove putovanja stotina hiljada Britanaca u haos.

Stopa beta soja takođe je veća u Grčkoj nego u Francuskoj, prema ECDC. Grčka je zabeležila stopu od 13,4 odsto za nedelju koja se završila 4. jula.

Sledeće nedelje (zaključno sa 11. julom), 9,7 posto pozitivnih slučajeva analiziranih u Grčkoj bila je Beta.

RepublikaFoto: youtube.com/Expedia
Foto: Ilustracija

Naučnici smatraju Beta soj najvećom pretnjom za program vakcinacije u Velikoj Britaniji, iako je manje zarazna od Delta mutacije.

Uprkos brojkama, podrazumeva se da ministri ne planiraju da se Španija ili Grčka pridruže Francuskoj na listi 'amber-plus'. Brojevi turističke industrije i naučnici sinoć su optužili ministre da su 'nedosledni' i da su 'menjali tačke ciljeva'.

Joohan Lundgren, izvršni direktor easiJet-a, pozvao je ministre da objave sve podatke na kojima zasnivaju svoje odluke.

 - Menjaju stative. Poruka (ministrima) bi bila da pruži jasne i transparentne podatke koje koristite kada donosite odluke - kazao je on

- Nije dovoljno samo reći„ gledamo slučajeve infekcija, razmatramo varijante koje izazivaju zabrinutost, gledamo nivoe vakcinacije - . To je sve očigledno. Ali takođe morate da nam kažete koji su to brojevi.
'Koji je broj slučajeva za koje smatrate da je prihvatljivo živeti?' Francuska koja je izdvojena takođe je podigla obrve među naučnicima. Profesor Lavrence, virolog sa Univerziteta Varvick, rekao je: „Čini se da nema nikakve doslednosti. Čini se da se dešava dosta kolebanja i to odudara od lošeg odlučivanja i nepromišljanja stvari.

Šta je tako posebno u Francuskoj? Potpuno nedostaje zajedničkog razmišljanja i oni nisu dostavili podatke. '

Francuski ministar za evropske poslove Klement Bene označio je potez stvaranja nove kategorije za svoju zemlju „prekomernim“ i rekao da ne veruje da je „u potpunosti zasnovan na naučnim osnovama“, piše Daily mail

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading