(FOTO) PUTINOV ŠAH-MAT: Novi ruski lovac ŠOKIRAO Amerikance, MOĆNIJI od njihovog F-35!

Autor: Republika

Svet

21.07.2021

11:51

Rusija je u utorak na MAKS-u, godišnjoj izložbi aviona u Moskvi, predstavila prototip svog novog Suhoj borbenog aviona pete generacije za koji je najavljeno da će prvi put poleteti 2023, a prva bi serija trebala biti proizvedena 2026.

Tanjug/AP
Vladimir Putin i prototip Šah-mat aviona

Ratni avion, koji je dobio naziv “Šah-mat”, verovatno će postati rival američkom “nevidljivom” lovcu F-35, rekao je Oleg Pantelejev, šef analitičke službe agencije Aviaport.

Očekuje se da će novi ruski borbeni avion prvi put poleteti 2023. godine, a prva serija trebalo bi da bude proizvedena 2026, rečeno je na predstavljanju, kako prenosi agencija Interfax.

Iz Rosteka, ruskog državnog vazduhoplovne i odbrambene akademije, poručili su da će avion biti teško detektovati i da će imati niske operativne troškove.

U kratkom promotivnom videu učestvovali su piloti iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, Indije, Vijetnama i Argentine, pa se pretpostavlja da Moskva svoj novi avion namerava da predstavi i na inostranim tržištima.

Poslednjih godina Rusija je uspešno proizvela prototipove novih sistema naoružanja, no čini se da je imala određene probleme u nastojanju da krene sa serijskom proizvodnjom, prenosi Jutarnji.

Zemlja, od kada je Vladimir Putin na vlasti, izdvaja ogromna sredstva za vojno vazduhoplovstvo i naoružanje, i u okviru vlastitih oružanih snaga, ali i u nastojanju da poveća prihode od izvoza oružja. Novo rusko oružje velikim se delom temelji na sovjetskoj tehnologiji iz doba Hladnog rata.

Rusija već ima borbene avione četvrte generacije - Suhoj Su-27 teške kategorije i Mikojan MiG-29 lakše kategorije. Kako je naveo Pantelejev, iz grupe aviona teške kategorije, Rusija za sada ima samo jedan takav primer pete generacije, Su-57, koji nema svoj ekvivalent u lakoj kategoriji.

- Borbeni avioni lake kategorije puno su traženiji nego avioni teške kategorije, jeftiniji su i prikladniji za države koje nemaju velike teritorije - rekao je Pantelejev za Rojters.

Rusija je svoj “nevidljivi” borbeni avion Suhoj Su-57 predstavila na MAKS-u 2011. godine

Vlasnik kompanije koja proizvodi vazduhoplove Suhoj, a koja datira još iz sovjetske ere, je "United Aircraft Corporation", deo konglomerata Rostek.

Komentari (0)

Loading