PUTIN POBESNEO, POSLAO BRUTALNU PORUKU BAJDENU ZBOG KUBE! Američki predsednik je podržao proteste u komunističkoj zemlji, pa je Rus uzvratio: DALJE RUKE!

Autor: Republika

Svet

15.07.2021

10:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ruska Federacija se po pitanju najnovijih dešavanja na Kubi oglasila nakon što je američki predsednik Džo Bajden čestitao kubanskom narodu na organizaciji antivladinih protesta, prvih takvih demonstracija u nekoliko decenija.

RepublikaFoto: tanjug/AP
Vladimir Putin poslao je poruku Džou Bajdenu povodom protesta na Kubi 

Ruski predsednik Vladimir Putin žestoko je reagovao na komentar svog američkog kolege Džoa Bajdena kako podržava nedavno održane antivladine proteste na Kubi, prve takve demonstracije u poslednjih nekoliko decenija, poručivši lideru SAD da drži ruke podalje od ostrvske države koja sa Ruskom Federacijom oduvek gaji posebne veze. 

Šefu Kremlja su se u takvim porukama SAD pridružili Iran i Kina, naglasivši kako je bilo kakva američka intervencija na kubanskom tlu nedopustiva. 

- Rusija bezrezervno stoji uz vladu Kube i narod te zemlje, ali i obećava potpunu podršku u naporima da se situacija u njoj stabilizuje - saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova nakon što se zamenik šefa diplomatije Ruske Federacije, Sergej Rjabkov u Moskvi sreo sa kubanskim ambasadorom Hulijom Garmendijem Penom. 

Sastanak je usledio nakon što je kubanski ministar spoljnih poslova Bruno Rodrigez optužio američku vladu da je pojačala agresiju na njegovu zemlju, dok je njen predsednik Migel Dijas Kanel bio još eksplicitniji i direktno etiketio Ameriku kao zemlju koja plaća organizovanje protesta na kubanskom tlu.

- Postoji grupa ljudi, plaćenika, kojima vlada SAD plaća indirektno preko američkih vladinih agencija da organizuju takve demonstracije - rekao je Dijas Kanel tokom razgovora s pristalicama u opštini San Antonio de los Banjos.

 

Moskva je, podsetimo, Havanin najvažniji saveznik još iz perioda Sovejtskog Saveza i odnosi su ostali saveznički i do danas. Rusija je više puta Kubi slala pomoć u hrani i lekovima, budući da se ostrvska zemlja decenijama nalazi na udaru američkih sankcija, a dve države su zajedno stale u odbranu Venecuele 2019. kada je američka vlada pokušala da u toj zemlji smeni predsednika Nikolasa Madura.            

U to vreme je na čelu SAD bio Donald Tramp, međutim, i Bajden sada ima isti stav po pitanju Kube kao i njegov prethodnik, te je početkom nedelje dao punu podršku demonstrantima, istakavši kako se oni bore za svoja prava i slobodu.  

- Ovo su sjajni protesti jer se na njima narod Kube bori protiv autoritarnog režima. Nismo ovako nešto videli veoma, veoma dugo u toj zemlji, možda čak i nikad. Zato me sve to i raduje, da vidim narod kako se bori za svoja prava. Pozivam kubansku vladu da se suzdrži od nasilja - poručio je Bajden nakon što su na ulice osam kubanskih gradova, uključujući i Havanu, izašli nezadovoljni građani tvrdeći da im je dosta da žive u bedi i siromaštvu, bez osnovnih životnih namirnica i medicinskih sredstava, što je dodatno, kako su istakli, pogoršala pandemija koronavirusa. 

Bajden je, međutim, odbio da odgovori na pitanje novinara da li stav Amerike podrazumeva i sagledavanje mogućnosti da SAD ukinu embargo Kubi, dok je američki državni sekretar Entoni Blinken, očekivano, dao diplomatski odgovor. 

- Naša politika se svodi na sagledavanje političke i ekonomske dobiti kubanskog naroda i mi, naravno, s pažnjom pratimo šta se događa u toj zemlji - poručio je Blinken. 

Na te reči je reagovala portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je istakla kako Kremlj smatra apsolutno nedopustivim bilo kakvo spoljno mešanje u stvari na Kubi. 

- Bilo kakvo mešanje u pitanja koja se tiču jedne suverene zemlje ili bilo kakve destruktivne akcije usmerene protiv nje jesu potpuno nedopustive i mogu samo dovesti do daljeg destabilzovanja situacije - naglasila je Zaharova i poručila kako Rusija s pažnjom posmatra novonastalu situaciju na Kubi.      

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Predsednik Kube Migel Dijas Kanel sa svojim prethodnikom Raulom Kastrom 

Podsetimo, Raul Kastro se povukao sa čela Kube u aprilu ove godine, nakon čega je ta zemlja posle šest decenija ostala bez vođe iz redova Kastrovih. Raula je nasledio Migel Dijas Kanel za kog mnogi, međutim, tvrde da nema neophodnu harizmu svojih prethodnika kako bi narod i dalje mogao da ubedi da je komunizam održiv uprkos ogromnoj stopi siromaštva koja je uzrokovana, pre svega, sankcijama Sjedinjenih Država.      

Mnogi analitičari su tada spekulisali kako će smena na čelu zemlje i te kako dovesti do žestokih promena u ostrvskoj državi, predvidevši čak i intenzivniju američku intervenciju ka njoj. Međutim, nema zvanične potvrde da aktuelna dešavanja imaju bilo kakve veze sa Vašingtonom. 

 

    

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading