(VIDEO) JEDNA ŽENA MOŽE DA IMA VIŠE MUŽEVA! Predlog zakona izazvao neviđenu BURU: Šta ćemo sa devojkama koje ne možemo da kontrolišemo?!

Autor: Republika

Svet

13.07.2021

11:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predlog zakona o legalizaciji poliandrije, odnosno mogućnosti da jedna žena može da se uda za veći broj muškaraca, podigao je ozbiljnu buru u javnosti Južnoafričke republike, gde je već legalizovana poligamija.

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen
Najava novog zakona izazvala je ozbiljne polemike u južnoafričkoj javnosti, pa o toj temi bruje i mediji

Južna Afrika uskoro bi mogla da postane jedna od retkih zemalja na svetu u kojoj će poliandrija, to jest oblik porodičnih odnosa u kojima jedna žena može da ima više muževa, postati potpuno legalna, što je izazvalo pravu buru u javnosti te države i ozbiljne polemike, iako je poznato da je u njoj poliamija, odnosno mogućnost da muškarac ima više supruga, već uveliko dozvoljena. 

- Južnoafrička republika ima najliberalniji porodični zakon zasnovan na nasleđu kalvinističke hrišćanske crkve i zapadne tradicije, međutim, on ipak nije u skladu sa aktuelnom dinamikom modernog društva, zbog čega ga je potrebno prilagođavati - stoji u saopštenju ministarstva unutrašnjih poslova te zemlje, u kom se napominje da u zakonu nije uzeto u obzir da pojedini članovi porodice mogu promeniti pol, ali i da je moguće doći do razvoda i pronalaženje novog partnera ili više njih. 

Ministarstvo se po tom pitanju konsultovalo sa pripadnicima različitih nevladinih organizacija, koje su saopštile da je poliandrija u svakom pogledu neophodna kako bi se ispoštovala jednaka prava svih, naglašavajući i da bi poliandrija mogla da spase porodicu za muškarce koji pate od impotencije ili neplodnosti.

- Drugi muškarci će preuzeti odgovornost za zadovoljstvo žene i za začeće - ističu zagovornici nove inicijative, prenosi Srbija danas.  

Međutim, protivnici su uvereni da je to suprotno afričkoj tradiciji i da će potencijalno stvoriti krizu samoidentifikacije kod dece koja neće znati čije će prezime nositi. Takođe, otvorilo se i pitanje da li će supruga morati da plati otkupninu za svoje muškarce.

- Afrička društva nisu spremna za istinsku ravnopravnost. Mi ne znamo šta da radimo sa ženama koje ne možemo da kontrolišemo - naglašava profesor Kolis Mačokoa, specijalista za to pitanje.   

Mačoko je istraživao poliandriju u svojoj zemlji rođenja - susednom Zimbabveu.

Razgovarao je sa 20 žena i njihovih 45 muževa.

- Poliandrija, zato što je odbacuju delovi društva, bila je primorana da pređe u ilegalu. Tajnovitost je slična onoj kod masona. Kad se suoče sa nekim koga ne poznaju ili kome ne veruju, oni čak i poriču da takav brak postoji. Sve iz straha od odmazde i progona - rekao je on.       

Prema njegovim rečima, žena ima moć da odstrani ko-muža ako veruje da destabilizuje njene druge veze. Neki muškarci su na status ko-muža pristajali iz ljubavi, a neki zbog  neplodnosti - da bi žena mogla da ima decu.       

Među protivnicima poliandrije je i lider opozicione Afričke demohrišćanske stranke (ACDP), velečasni Kenet Mešoe, koji smatra da bi ona "uništila društvo".       

- Doći će trenutak kad će neki od muškaraca reći: "Provodiš više vremena sa tim muškarcem, nego sa mnom" - i doći će do sukoba između te dvojice muškaraca - dodao je on.

- Možete da zamislite, kad se rodi dete, da će biti potrebno mnogo više DNK testova da se ustanovi ko je otac - rekao je lider Islamske partije Al Džamah Ganijef Hendriks.       

Biznismen i televizijska ličnost Musa Mseleku - koji ima četiri supruge - među onima je koji se najglasnije protive poliandriji.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Sutra

14.07.2021 11:18

Uvedite isto pravilo u Srbiji, i ukinite alimentaciju i da vidis promene u identitetu.