(FOTO, VIDEO) OVO JE DOKTOR IZ AMERIKE KOJI JE NARUČIO SMRT PREDSEDNIKA! Uhapšen Kristijan Emanuel Sanon, a evo kako izgleda!

Autor: Republika

Svet

12.07.2021

10:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Haićanska policija tvrdi da je uhapsila nalogodavca brutalnog zločina koji je prošle nedelje potresao čitav svet nakon što je u svojoj rezidenciji u Port-o-Prensu ubijen predsednik te karipske zemlje, Žovenel Moiz, otkrivši da je reč o američkom lekaru Kristijanu Emanuelu Sanonu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Predsednik Žovenel Moiz je nasmrt izrešetan, dok se njegova supruga Martin još oporavlja 

Naručilac ubistva predsednika Haitija Žovenela Moiza (53) jeste Amerikanac haićanskog porekla Kristijan Emanuel Sanon (63), lekar koji je uhapšen na Floridi smeštenoj na oko 1.000 kilometara od mesta brutalnog atentata na prvog čoveka male karipske zemlje. 

Sanona je uhapsila haićanska policija nedugo nakon što je pre toga privela još dvojicu američkih državljana umešanih u zločin koji je prethodne nedelje potresao čitav svet.

Zapovednik policijskih snaga Hatija, Leon Čarls, upravo je Sanona etiketirao kao naručioca ubistva kog su, kako je otkrio, ubice pozvale neposredno nakon likvidacije i obavestile ga da je misija završena. 

Uhapšen je haićanski lekar koji živi na Floridi u SAD - istakao je Čarls na konferenciji za novinare i podsetio da je zbog atentata na predsednika trenutno uhvaćena ukupno 21 osoba, trojica američkih državljana i ostalih 18 iz Kolumbije. 

Tri osobe su ubijene tokom hapšenja. 

 

Prema nepotvrđenim informacijama, Sanon je navodno želeo da preuzme mesto predsednika i da za sebe osigura tim obezbeđenja koji bi činili bivši profesionalni vojnici. A haićanska policija je ranije saopštila kako je grupa upravo takvih ljudi i izvela upad u predsedničku rezidenciju u glavnom gradu Haitija Port-o-Prensu predhodne nedelje i sa čak 12 metaka izrešetala Moiza, teško ranivši pritom i njegovu supruga Martin. 

 

Sanon navodno ima veoma bliske veze sa Floridom, ali nijedan medij koji je aludirao na tu činjenicu nije otkrio o kakvim je vezama reč. Navedeno je samo to da je on duže od dve decenije živeo u toj američkoj državi.  

 

 

- Sanon je u junu došao na Haiti privatnim avionom u pratnji određenih političkih figura i oformio je privatnu bezbednosnu firmu kako bi regrutovao firmu da počine ovaj zločin. Firma je u suštini bila venecuelanska bezbednosna kompanija sa sedištem u SAD, a nazvana je CTU. Prva njena misija je da sačuva život osobe po imenu Emanuel Sanon, ali kasnije je njen cilj preinačen - otkrio je Čarls i potvrdio da je Sanon imao ambicije da postane predsednik Haitija. 

- Njega su osumnjičeni Kolumbijci prvo pozvali nakon što su ubili predsednika, a tokom pretresa kuće u kojoj su pohapšeni nađena je kapa američke agencije za suzbijanje narkotika, šest držača pištolja, oko 20 kutija metaka, 24 neiskorišćene mete za vežbanje gađanja iz vatrenog oružja, četiri vozačke dozvole izdate u Dominikanskoj republici, kao i dva vozila ispred objekta - naveo je haićanski policijski čelnik.     

Interesantno je da je Sanon ranijih godina bio dosta zastupljen i u medijima, a internetom kruži video-snimak sa Jutjuba u kom on 2011. govori o korupciji u politici, a gde je predstavljen kao kandidat za lidera zemlja. 

- Sa mnom na vlasti vi ćete moći da me pitate: Šta ćemo da radimo sa uranijom? Šta će biti s našim rezervama nafte? Šta ćemo raditi s našim zlatom - govorio je tada Sanon. 

Podsetimo, Moiz je ubijen prošle srede, dok je njegova supruga Martin teško ranjena i prevezena na lečenje na Floridu. Razlozi napada još se ne znaju.

Moiz, koji je vladao zemljom od 2017, bio je ekstremno nepopularan. Optužen je za korupciju, veze s okrutnim bandama i za autokratske tendencije. Nakon njegove smrti je osiromašenu karipsku državu već zahvatila borba za moć. Dvojica muškaraca proglasila su se privremenim premijerima, a senat je u petak izabrao svog čelnika kao privremenog naslednika Moiza.

Predsednički i parlamentarni izbori najavljeni su za septembar. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading