JANŠA PUKAO NA REFERENDUMU! Prvi udarac za slovenačkog premijera nakon njegovog bombastičnog nastupa u EU i BORBE ZA ORBANA!

Autor: Republika

Svet

12.07.2021

08:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenačka javnost napala je premijera Janeza Janšu nakon što predlog, za koji se on zalagao u vezi sa izmenama zakona o vodama, nije prošao na referendumu, već je "pukao", budući da je samo nešto malo više od 13 odsto građana glasalo "za".

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Premijer Slovenije Janez Janša 

Slovenci su u nedelju izašli na referendum čiji prvi rezultati pokazuju da su građani lupili ozbiljan šamar svom premijeru Janezu Janši, koji je prethodnih dana bio tema broj jedan u gotovo svim evropskim medijima nakon što je njegova zemlja preuzela predsedavanje Savetom ministara Evropske unije (EU), a on žestoko opleo po toj zajednici, pre svega kako bi stao u odbranu svog mađarskog kolege Viktora Orbana. 

Prvi rezultati glasanja na referendumu pokazuju da su građani Slovenije velikom većinom odbacili izmene zakona o vodama, kojima bi se dopustila gradnja manjih turističkih, sportskih, ugostiteljskih i sličnih objekata na područjima izvan naselja uz reke, jezera i morsku obalu.

Protiv rešenja, koji je na predlog Janšine vlade prihvatio parlament, glasalo je čak 86,53 odsto birača, dok je "za" bilo svega 13,47 odsto, pokazalo se na osnovu 97 odsto prebrojanih listića. Takođe, izborna komisija je saopštila da su rezultati važeći jer je postignut i kvorum, po kom je rezultat referenduma važeći ako se na njega odazove najmanje 40 odsto birača. Prema još neslužbenim podacima, na referendum je izašlo 741.377 birača, odnosno 45 odsto od ukupnog broja izašlih, što je izuzetno visoko. To znači da se izmene zakona o vodama svakako neće primenjivati, što analitičari ocenjuju kao veliki poraz vlade.

Nevladine organizacije, kojima se pridružila i opozicija, u kampanju za poništenje zakonskih izmena na referendumu predstavile su ovo kao ekološku temu, odnosno borbu za čistu pitku vodu i tako "kidnapovale" referendum. Birači su zato većinom glasali emocionalno, a ne racionalno - rekao je ministar za okruženje i prostor Andrej Vizjak nakon kog se oglasio i Janša.

- Bez drame - napisao je on na Tviteru, što je poruka onima koji rezultat referenduma vide kao znak da je njegova vlada bez potpore javnosti i da bi morala da odstupi.

- Da li poznajete neku levu vladu koja je dala ostavku zbog referenduma? - retorički se s ironijom na Tviteru zapitao slovenački premijer.

Inače, nevladine organizacije i opozicija su tvrdile da bi izmenjeni zakon o vodama otvorio prostor za "privatizaciju" zemljišta uz priobalja i ekološki štetnu gradnju na najatraktivnijim prirodnim lokacijama, suprotno javnom interesu. 

Podsetimo, Janša je stao na stranu Orbanu koji je žestoko napadnut u Uniji nakon što je u Mađarskoj donesen zakon o LGBT zajedinici, po kom se osobama mlađim od 18 godina zabranjuje prezentovanje sadržaja povezanog s homoseksualnošću, transrodnim osobama i promenom pola. Zvaničnici iz Brisela su Orbana optužili za ugrožavanje osnovnih ljudskih prava, dok je premijer Holadnije Mark Rute otišao čak toliko daleko da je poručio da Mašarskoj "s takvim zakonom nema mesta u EU". 

 

    

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading