(FOTO) GUTEREŠ PRIMA KURCA: Austrijski kancelar otišao na svoje PRVO putovanje van Starog kontinenta nakon pandemije!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

11.07.2021

12:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc otputovao je danas u SAD na svoje prvo vanevropsko putovanje posle pandemije korona virusa.

RepublikaFoto: Tanjug
Sebastijan Kurc

Pred poletanje on je novinarima rekao da je svesno izabrao SAD kao cilj svog prvog većeg putovanja posle pandemije, podsetivši da je Austrija izvozno orijentisana zemlja, koja puno polaže na evropsku i međunarodnu saradnju.

To što sada može ponovo da se posveti spoljnopolitičkim kontaktima ocenio je kao povratak u normalnost.

Sebastijan Kurc najpre putuje u Njujork gde će u sedištu UN na sastanku "Privrednog i socijalnog saveta UN" (ECOSOC) govoriti o održivosti.

- Kao mala zemlja je za nas multilateralizam klučan - naglasio je.

U sedišu UN Kurc će se sastati i sa generalnim sekretarom svetske organizacije Antioniom Guterešeom, ali i sa zamenikom generalnog sekretara za stratešku koordinaciju, austrijskim diplomatom Folkerom Tirkom.

Poslednji put austrijski kacenalr je u sedištu UN boravio 2018. godine kada je prisustvovao Generalnoj skupštini svetske organizacije.

Kurc u Njujorku namerava da poseti Metropoliten muzej koji vodi Austrijanac Maks Holajn, te da prisustvuje dodeli austrijskog državljanstva potomcima žrtava Holokausta.

Sastaće se i s privrednicima, između ostalih i sa bivšim gradonačelnikom Njujorka Majklom Blumbergom.

Takođe planira da poseti Montanu, gde će na poziv bivšeg šefa Gugla Erika Šmita učestvovati na neformalnoj konferenciji donosioca odluka u privredi, medijima i politici iz celog sveta.

Poslednji put Kurc je boravio u Sad u julu 2019. kada je obišao Silikonsku dolinu, a prethodno je u februaru bio gost tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa u Beloj kući.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading