MISIJA NIJE ISPUNJENA: Bela kuća tvrdi da više nema koristi od vojnih dejstava u Avganistanu!

Autor: Republika

Svet

09.07.2021

06:30

Sjedinjene Američke Države povlače svoje trupe iz Avganistana, jer problem u zemlji nema vojno rešenje i tamošnje prisustvo vojnika ne donosi koristi; Vašington ne ocenjuje svoje postupke izjavom da je misija ispunjena, izjavila je portparolka Bele kuće Džen Psaki.

Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- On (američki predsednik Džozef Bajden) je odluku doneo nakon jasne procene, delom i zato što nikada nije video vojno rešenje - objasnila je Psakijeva.

Portparolka je dodala da je posle dolaska nove administracije doneta odluka o vremenu povlačenja trupa, a Vašington nastavlja da diplomatski i kroz humanitarnu i bezbednosnu pomoć podržava tekući proces u Avganistanu, uključujući političke pregovore.

- Fundamentalno pitanje sa kojim se suočio (Bajden) je - da li je posle 20 godina ima smisla da se uključi još više američkih vojnika u građanski rat u Avganistanu - istakla je ona, prenosi Sputnjik.

Prema njenim rečima, pre 20 godina, kada je operacija počela, Vašington je postigao svoje ciljeve: našao je teroriste koji su napali Njujork 11. septembra, izveo pred lice pravde lidera Al Kaide (terorističke organizacije zabranjene u Ruskoj Federaciji) Osamu bin Ladena i ograničio mogućnost da Al Kaida preti SAD.

Ona je dodala da je administracija shvatala da će povlačenje trupa dovesti do porasta nasilja i zakomplikovati bezbednosnu situaciju.

- Da nismo doneli ovu odluku, to bi imalo ozbiljne posledice - istakla je portparolka Bele kuće.

Prema njenim rečima, Sjedinjene Američke Države povlačenje svojih trupa ne ocenjuju kao izjavu da je "misija ispunjena".

- Ovo je dvadesetogodišnji rat koji nije dobijen vojnim putem - zaključila je Psakijeva.

Ona je dodala da rešenje situacije u Avganistanu može biti samo političko i da više nema koristi od vojnih dejstava.  

SAD nisu podnele izveštaj Savetu bezbednosti

Sa svoje strane, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je, komentarišući izjave Bele kuće o povlačenju američkih trupa iz Avganistana, podsetila da međunarodna koalicija nije podnela izveštaj Savetu bezbednosti UN o svom radu.

- I samo nekih 20-ak godina i nebrojeno ljudskih života (jer se oni, prema tradiciji, ne računaju) bili su potrebni Sjedinjenim Američkim Državama da dođu do ove duboke misli - napisala je Zaharova na svom kanalu na Telegramu.

Zaharova je podsetila da su Amerikanci ušli u Avganistan pod mandatom Saveta bezbednosti UN.

- Istina, nijednom nisu podneli izveštaj međunarodnoj zajednici o obavljenom poslu. Rezultat je, kako se kaže, očigledan - dodala je ona.

U Avganistanu je u toku sukob između vladinih snaga i militanata radikalnog pokreta Taliban koji su zauzeli značajne teritorije u ruralnim oblastima i pokrenuli ofanzivu na velike gradove. Eskalacija raste u svetlu obećanja Sjedinjenih Američkih Država da će povući sve trupe iz zemlje do 11. septembra.

Neki avganistanski vojnici povlače se na teritoriju Tadžikistana. Dušanbe je zatražio od saveznika u ODKB-u da pomognu u borbi sa izazovima u Avganistanu i zajedničkim naporima pojačaju južnu granicu zemlje.

Komentari (0)

Loading