PREDSEDNIKA IZREŠETALI SA 12 METAKA I ISTERALI MU JEDNO OKO! Zastrašujući detalji atentata na Haitiju, prva dama se ipak još bori za život, REAGOVALA I AMERIKA!

Autor: Republika

Svet

08.07.2021

14:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Haitija, Žovanel Moiz, koji je brutalno ubijen u atentatu u noći između utorka na sredu, izrešetan je dok je pokušavao da ćerku upozori da se sakrije od napadača, dok mu se supruga još bori za život i prevezena je u bolnicu u Majamiju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Martin Moiz se još bori za život nakon atentata na nju i na njenog supruga, predsednika Žovanela Moiza 

Predsednik Haitija Žovanel Moiz (53) izrešetan je u noći između utorka na sredu sa čak 12 metaka, pri čemu mu je jedan hitac isterao oko i to u trenutku dok su napadači na njegovu rezidenciju u glavnom gradu Port-o-Prensu ispaljivali rafalnu paljbu, a on pokušao da otrči do ćerke u drugu prostoriju i upozori je da se sakrije u svojoj sobi.     

To su zastrašujući detalji atentata koji je šokirao čitav svet, a nakon kog se za život još bori supruga sada već pokojnog predsednika, Martin Moiz. Najpre se spekulisalo kako je nekoliko sati nakon pucnjave ona ipak podlegla povredama u bolnici, ali je danas obelodanjeno da je ipak još živa i da je prebačena u bolnicu u Majamiju kako bi se tamošnji lekari borili za nju.  

U trenutku kada su napadači zapucali na rezidenciju, a zatim naoružani do zuba sa automatskim puškama upali u objekat, pucali su na sve što se kretalo, ostavivši predsednika da umre u lokvi krvi. 

Zatim su prevrnuli naglavačke njegovu spavaću sobu i kancelariju, a samo pukom srećom nije naišli na njegovu ćerku Žomarli. S druge strane, napadači su vezali služavku i jednog radnika u vili, vičući da su pripadnici specijalnih američkih bezbednosnih snaga (DEA) i da sprovode raciju. Govorili su na engleskom i na španskom.    

- Prva dama Martin je pogođena kroz nogu, ruku, torzo i šaku i stanje joj je kritično - prenose mediji.    

Nekoliko sati nakon atentata haićanska policija je usmrtila četvoricu osumnjičenih za napad, dok su još dvojica njih uhapšeni. Vlast u zemlji je potpuno preuzeo premijer Žozef Klod, koji je proglasio vanredno stanje u zemlji u trajanju od dve nedelje. Zabranjeni su svi letovi sa aerodroma u Port-o-Prensu, a vojska susedne Dominikanske Republike je mobilisana i izmeštena ka granici sa Haitijem.     

- Imamo situaciju pod kontrolom - rekao je Klod, međutim, međunarodna zajednica strahuje da zemlja polako klizi u još veći haos, nakon što je mesecima paralisana protestima protiv Moiza, optuženog da je diktator i da je nelegitimno produžio sebi mandat za još godinu dana budući da je njegovo trajanje isteklo u februaru ove godine. 

- Predsedniko telo je bilo rastrzano mecima velikog kalibra. Upucan je u čelo, grudi, kukove i abdomen. Njegova spavaća soba i kancelarija su potpuno bile rasturene. Pronašli smo ga kako leži u krvi na leđima. Na sebi je imao plave pantalone i belu majicu umazanu krvlju. Usta su mu bila otvorena, a jedno oko isterano - ispričao je policijski zvaničnik, potvrdivši  da je u trenutku napada u kući bila predsednikova ćerka koja se negde sakrila.   

Čitavu dramu je Bočit Edmond, ambasador Haitija u SAD, opisao kao delo stranih plaćenika i profesionalnih ubica.

- Verujemo da su neke ubice došle iz Venecule i Kolumbije - naveo je on, dok je američki generalni sekretar Entoni Blinken, obećao svesrdnu pomoć vladi Haitija u prevladavanju krize. 

 

   

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading