(FOTO, VIDEO) NOVINAR ISTRAŽIVAO VEZE LUKE BOJOVIĆA: Otkrivamo sve pojedinosti - istraživač upucan zbog priče o tajkunu povezanom sa srpskim podzemljem!

Autor:

Svet

08.07.2021

06:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Holandska policija uhapsila je tri osobe osumnjičene za oružani napad na tamošnjeg poznatog istraživačkog novinara Petera R. de Vrisa, u kojeg je ispaljeno pet metaka iz blizine, zbog čega je on zadobio teške povrede glave i nalazi se u kritičnom stanju.

Luka Bojović i holandski novinar

- Teško je ranjen i bori se za život - rekla je gradonačelnica Amsterdama Femke Halsema.

Napad na novinara desio se u utorak uveče, samo nekoliko minuta nakon što je De Vris izašao iz zgrade televizije RTL u Amsterdamu, gde je učestvovao u popularnoj emisiji.

BBC je preneo da su nekoliko sati nakon napada u automobilu na auto-putu kod grada Lejdshendama uhapšena dva muškarca - poljski državljanin star 35 godina iz Maurika i 21-godišnjak iz Roterdama, koji će sutra biti izvedeni pred sud.

5
metaka ispaljeno u De Vrisa, koji se bori za život

U Amsterdamu je uhapšena osoba od 18 godina, koja je kasnije puštena nakon što je utvrđeno da nije povezana s napadom.

Holandski premijer Mark Rute rekao je da je napad "šokantan i neshvatljiv", kao i da je ovaj pokušaj ubistva "napad na jednog hrabrog novinara, ali i na slobodu štampe, koja ima ključni značaj za demokratiju".

De Vris je slavu stekao još osamdesetih godina prošlog veka, kada je pisao o otmici pivarskog tajkuna Fredija Hajnekena, za koju je osuđen holandski bos Viljem Holeder, povezan sa srpskim podzemljem.

Vreme je pisalo da se Holeder pominjao kao naručilac ubistva Srđana Miranovića, kuma Sretena Jocića zvanog Joca Amsterdam, u Podgorici 12. januara 2006, navodeći da je holandska policija raspisala međunarodnu poternicu za Lukom Bojovićem zbog sumnje da je on organizovao likvidaciju.

Holeder je 2013. ponovo osuđen, i to zbog pretnji De Vrisu, i sada se nalazi na izdržavanju doživotne zatvorske kazne zbog učešća u pet ubistava. De Vris je od 1995. do 2012. vodio popularnu kriminalističku emisiju na holandskoj televiziji koja je pokrivala poznate slučajeve iz crne hronike.

De Vris bio savetnik svedoka protiv Riduana Tagija, kriminalnog bosa marokanskog porekla kojem se sudi zbog ubistva i trgovine drogom

U vezi sa nekoliko slučajeva De Vrisu je pretilo kriminalno podzemlje, a pre dve godine i sam je na Tviteru napisao da ga je policija upozorila da se nalazi na listi za odstrel jednog odbeglog kriminalca.

BBC navodi da je u poslednje vreme De Vris obavljao dužnost savetnika Nabila B., bivšeg člana bande koji je svedočio protiv Riduana Tagija, kriminalnog bosa kojem se u Holandiji trenutno sudi zbog ubistava i trgovine drogom.

Kralj i predsednik Saveta EU: Udar na demokratiju

Holandski kralj Vilem Aleksander osudio je oružani napad na De Vrisa kao napad na demokratiju i naveo da je duboko šokiran. Kraljevska porodica najčešće ne komentariše pojedinačne incidente, a ove primedbe monarha su znak da je De Vris izuzetno popularna i cenjena ličnost u Holandiji. Napad na De Vrisa, takođe, izazvao je ogorčenje širom Evrope, a u odvojenim izjavama predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednik Evropskog parlamenta David Sasoli poručili su da je to napad na demokratiju i vladavinu prava i da će neumorno nastaviti da brane slobodu štampe, koja je okosnica ovih evropskih vrednosti.

Istraživao i ubistvo Kenedija

Holandski novinar istraživao je i ubistvo nekadašnjeg američkog predsednika Džona F. Kenedija, koje se dogodilo u Dalasu 1963. Sputnjik prenosi da je De Vris zajedno s holandskim biznismenom i ekspertom za pitanje ubistva Kenedija Vimom Dankbarom napravio dvoipočasovnu emisiju o tom zločinu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading