DRAMATIČNO IZNAD CRNOG MORA - RUSI PODIGLI MOĆNI SU-30 NA AMERIČKOG POSEJDONA! Putinovi lovci oterali špijune: Dosta je provokacija!

Autor: Republika

Svet

07.07.2021

14:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki patrolni avion Boing P-8 Posejdon, koji učestvuje u vojnim vežbama SAD i NATO u Crnom moru, opasno je "povredio" granicu Ruske Federacije, na šta su odmah reagovali ruski lovci Su-30.

RepublikaFoto: Tanjug/AP, Wikipedia/ Oleg V. Belyakov
Ruski predsednik Vladimir Putin oštro je kritikovao Zapad zbog povreda granica njegove zemlje

Nova drama iznad Crnog mora odigrala se ove nedelje, otkrio je ruski Nacionalni kontrolni centar za odbranu, nakon što je u vazdušni prostor Ruske Federacije uleteo američki patrolni avion Boing P-8 Posejdon, za koji se veruje da je bio u izviđačkoj, špijunskoj akciji, zbog čega su momentalno reagovali moćni lovci - Su-30

- Radarske stanice otkrile su vazdušnu metu koja se približavala ruskoj državnoj granici, a lovci Su-30 mornaričke avijacije i vazdušno-odbrambene snage za brzo reagovanje Crnomorske flote brzo su identifikovale cilj - naveo je Nacionalni kontrolni centar za odbranu i istakao kako avionu, koji je u sastavu snaga SAD, nije bilo dozvoljeno da povredi rusku državnu granicu.

Inače, Boing P-8 Posejdon je višenamenski mornarički patrolni avion velikog doleta, namenjen za protivbrodsku i protivpodmorničku borbu, uništavanje ciljeva na zemlji i u priobalju, kao i za elektronsko izviđanje i ratovanje. Naoružan je raketama Harpun, a operativan je u nekim zemljama NATO, uključujući SAD, navodi Kurir. 

Pomorske vežbe "Sea Breeze 2021" (Morski povetarac 2021) u Crnom moru, koje su započele krajem prošlog meseca, trajaće do 10. jula i na njima učestvuje oko 5.000 vojnika i 30 brodova iz tridesetak država, među kojima više članica NATO

Pomenute vežbe izazivale su žestoke reakcije ruskih zvaničnika, uključujući i predsednika Vladimira Putina, posebno nakon što je britanski razarač HMS "Defender", koji učestvuje u manevrima, teško povredio teritoriju Ruske Federacije kod poluostrva Krim, nakon čega su ruske snage reagovale hicima upozorenja. Zvanični London je, podsetimo, sve vreme tvrdio kako do takvog incidenta nije došlo, navodeći da je britanski brod plovio međunarodnim vodama. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading