KARIPSKO OSTRVO U PAKLU, A SADA IM JE UBIJEN I PREDSEDNIK! Otkriveni razlozi za egzekuciju kakvu svet nije video, zemlja NA RUBU PROPASTI!

Autor: Republika

Svet

07.07.2021

14:24

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Predsednik Haitija Žovanel Moiz ubijen je zajedno sa subrugom u svom domu i to nakon niza udara koji su pokušani protiv njega jer je odbijao da ode s vlasti, a optuživan je i da vodi zemlju protivustavno.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zemlja je i pre ubistva predsednika Žovanela Moiza bila u haosu 

Haićanski predsednik Žovanel Moiz (53) ubijen je u napadu na njegov dom u glavnom gradu te karipske zemlje Port-o-Prensu, a prema najnovijim informacijama, povredama je podlegla i njegova supruga Martin Mari Etjen Džozef, koju su zajedno sa njim u sredu rano ujutru ubili nepoznati počinioci. 

Privremeni premijer zemlje Klod Josef rekao je da su u jedan sat ujutro po lokalnom vremenu tokom noći između utorka i srede neidentifikovani naoružani napadači ušli u predsednikov dom i usmrtili prvog čoveka u "gnusnom neljudskom varvarskom činu". On je pozvao javnost da ostane mirna i rekao da su policija i vojska preuzele kontrolu nad bezbednosnom situacijom.

Moiz je bio na vlasti od 2017, nakon što je njegov prethodnik Mišel Marteli odstupio. Moizovo vreme na vlasti obeležilo je povećanje političke nestabilnosti, a i on sam se suočio s optužbama za korupciju, dok je Haiti pogodio talas antivladinih protesta i povećanog nasilja bandi, od kojih su neke bile povezane s političkim strankama u zemlji.  

Opozicija ga je optužila da sprovodi diktaturu i da vlada protivustavno. Naime, kako je isticano, njegov mandat je trebalo da se završi 7. februara 2021, tačno pet godina od dana Martelijevog odlaska, međutim, Moiz je insistirao da ostane na vlasti još godinu dana jer je svoju funkciju preuzeo tek 7. februara 2017. godine.

Do jednogodišnjeg kašnjenja preuzimanja vlasti došlo je zbog optužbi za izbornu prevaru. Zato su i poništeni rezultati predsedničkih izbora iz 2015. i održani su novi u novembru 2016. na kojima je pobedio Moiz. Na dan 7. februara, kada je njegov mandat trebalo da se završi, predsednik je onemogućio puč za rušenje njegove vlade. Naredio je hapšenje 23 osobe, uključujući sudiju Vrhovnog suda i visokog policijskog zvaničnika. 

Karipska zemlja, prva država na svetu sa pretežno tamnoputim stanovništvom koja je nakon revolucije protiv francuske vladavine postala republika, ima istoriju obeleženu siromaštvom, spoljnim uplitanjem i autoritarnom vladavinom. Poslednjih godina u njoj vlada hronična politička nestabilnost, korupcija i diktatura, a svemu dodatno otežavaju prirodne katastrofe koje su Haiti učinile najsiromašnijom zemljom Srednje Amerike.

Jedan od najvećih korupcijskih skandala u istoriji izbio je nakon što je u sklopu PetroCaribea, strateškog naftnog saveza potpisanog s Venecuelom 2006, Haiti trebalo da uštedi pozajmljujući gorivo od svog suseda bogatog naftom, istovremeno odlažući plaćanje do 25 godina. Plan je bio da vlade zemalja potpisnica sporazuma ušteđeni novac iskoriste za finansiranje socijalnih programa i razvoj privrede, ali je gotovo dve milijarde dolara, što je gotovo četvrtina ukupne privrede Haitija za 2017, nestalo u džepovima političara.

Takođe, treba spomenuti i zemljotres magnitude 7,0 po Rihterovoj skali koji je pogodio glavni grad Haitija i širu regiju 2010, usmrtivši više od 200.000 ljudi. U potresu, koji je bio najgori na Haitiju u poslednjih 200 godina, nanesena je velika šteta privredi i infrastrukturi, koja i dalje stoji neobnovljena. Zemlja pokušava da se obnovi i od uragana Metju koji je 2016. izazvao humanitarnu krizu, nestašicu hrane i široku devastaciju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Zemlja uništena stalnim prirodnim katastrofama

Veruje se da će atentat na predsednika verovatno dovesti siromašnu karipsku naciju u još veće sukobe i nestabilnosti.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading