(FOTO) EVO ZAŠTO JE NAJPOZNATIJI NOVINAR CRNE HRONIKE UPUCAN U GLAVU I GRUDI! Razmotava se klupko brutalnog zločina: Objavljene i prve slike ranjenog reportera!

Autor: Republika

Svet

07.07.2021

13:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni holandski novinar Piter de Vris još se bori za život, a kako se veruje, brutalno je napadnut i upucan u glavu i grudi jer je udario na zloglasnu holandsko-marokansku mafiju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Upucani novinar Piter de Vris bori se za život 

Tačno u 19.30 u utorak amsterdamska policija primila je dojavu o pucnjavi u Lange Lajdsedvarštratu, gde je jedan od najpoznatijih novinara crne hronike, Piter de Vris, neposredno pre toga završio gostovanje u emisiji RTL Boulevard na RTL4 kako bi pričao o sudskom procesu zbog ubistva frizera Seifa Ahmeda u oktobru 2019.

Nakon što je napustio studio na Lajdseplajnu, krenuo je ka garaži u kojoj su rezervisana mesta za redovne goste programa, a koja se nalazi na oko 300 metara od zgrade televizije.

Novinar je prošao pored prepunih terasa kad se iznenada ispred njega pojavio muškarac i uperio oružje. Svedoci su čuli više hitaca, a ubrzo se saznalo da je De Vris pogođen je u glavu i grudi, nakon čega je pao na tlo. Dva minuta kasnije, stigla je Hitna pomoć, a nedugo zatim i policija koja je objavila opis osumnjičenog - muškarac svetle puti, sitnije građe, obučen u tamnozelenu maskirnu jaknu i crnu kapu.

De Vris je, inače, igrao važnu ulogu u sudskom procesu protiv zloglasne holandsko-marokanske mafije, i to nakon likvidacije njihovog čelnika Ridouana Taghija. Reč je o sudskom procesu koji je doslovno hipnotisao čitavu zemlju, a na optuženičkoj klupi našlo se 17 osoba koji su iza sebe godinama ostavljali krvave tragove.

Prelomni trenutak u slučaju dogodio se kada je jedan od optuženih, Nabil B, odlučio o svemu da progovori. Bila je to odluka koja je zaprepastila sve, ali još veće iznenađenje se dogodilo kada je u proljeće 2020. De Vris odlučio da postati savetnik tog svedoka-pokajnika.

Holandski mediji pišu da je ta odluka bila kontroverzna, ali i izrazito hrabra. Zašto? Situacija je zapravo veoma jednostavna - 2018. godine u Holandiji je brutalno ubijen brat Nabila B, čovek koji nije imao nikakve veze s mafijaškim poslovima svog brata. Nažalost, ni tu nije bio kraj. Godinu i po kasnije likvidiran je i njegov advokat Derk Virsum.

I nakon svega što se dogodilo, De Vris je odlučio da postane svojevrsni portparol svedoka pokajnika. Policija mu je nudila i bezbednosne mere i zaštitu, ali on za to nije hteo ni da čuje. Štaviše, svake nedelje je vozio bicikl duž Goimera i redovno objavljivao fotografije na Tviteru.

- Kad imate zaštitu policija vam bude nekoliko nedelja na vratima, a onda odjednom odluče da to više nije potrebno. Je li opasnost iznenada nestala od ponedjeljka do utorka? To mi se čini čudnim - govorio je ranije De Vris, prenosi Jutarnji list. 

Inače, prema još nepotvrđenim informacijama koje su najpre objavljene na Tviteru, holandska policija je uhapsila osobu za koju se sumnjiči da je pucala u novinara. Portparol policije je samo kratko medijima potvrdio da su uhvaćene tri osobe, ali ne i da li je neka od njih ona koja je povukla obarač na pištolju. 

Podsetimo, De Vris je drugi kriminalistički novinar koji je upucan u Holandiji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading