(FOTO) AMERIKANCI KAO DA SU POBEGLI - POGLEDAJTE ŠTA SU OSTAVILI IZA SEBE U AVGANISTANU! Lavrov upozorava: Stanje tamo je sve gore, REAGOVAĆE RUSIJA!

Autor: Republika

Svet

07.07.2021

08:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Fotografije iz avganistanske vazduhoplovne baze Bagram, iz koje su se američke i NATO snage povukle prethodne nedelje, pokazuju šta su saveznici sve ostavili za sobom, dok istovremeno ka tom području napreduju talibani, ohrabreni činjenicom da Amerikanaca više nema, zbog čega su pokrenuli ofanzivu na provladine snage.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Američke snage gotovo potpuno su se povukle iz Avganistana početkom ove nedelje

Američka vojska objavila je u utorak da je gotovo skroz završila povlačenje svojih snaga iz Avganistana, gde je, kako se govorilo, završila svoju misiju, međutim, ta činjenica dala je vetar u leđa talibanima na severu zemlje da započnu ofanzivu protiv provladinih snaga, kao i na sada već pustu vazduhoplovnu bazu Bagram u kojoj su bile smeštene snage SAD, a u kojoj je ta sila za sobom ostavila mnoge stvari kao da je pobegla u poslednji čas pred oluju.

Bazu Bagram su udružene američke i snage NATO napustile još prošle nedelje. U pitanju je najveće vojno postrojenje u Avganistanu, smešteno 50 km severno od Kabula. 

Baza je bila središte zapadnjačkih operacija od početka vojne intervencije u toj bliskoistočnoj zemlji pokrenute nakon terorističkog napada na SAD 11. septembra 2001. Međutim, iako je američka vojska otišla, u bazi su ostala brojna vozila, ali i delovi vojne opreme, pa i kutije s mnogim drugim stvarima po kojima sada lokalno stanovništvo pokušava da pronađe nešto korisno. 

Takođe, očekuje se da bi talibani, koji su to već najavili, mogli da "zaposednu" bazu i preostale stvari zapadnih saveznika iskoriste za sebe. 

Inače, u utorak su sukobi, koji su između provladinih snaga i talibana eskalirali nakon objave SAD da će se povući iz te zemlje, besneli u nekoliko avganistanskih pokrajina. Pobunjenici su na severu zemlje zauzeli nekoliko desetina okruga i zapretili da se tu neće zaustaviti.

Takva situacija ozbiljno je zabrinula mnoge zemlje sveta, među kojima je prva reagovala Francuska, izrazivši duboku zabrinutost zbog eskalacije sukoba, a danas se oglasila i Ruska Federacija. 

- Situacija u Avganistanu se dramatično pogoršava - upozorio je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov i dodao da će Rusija učiniti sve da zaštiti saveznike od potencijalnih pretnji, uključujući angažovanje svoje baze na granici Tadžikistana i Avganistana.

- Učinićemo sve, što između ostalog obuhvata angažovanje naše vojne baze na granici Tadžikistana i Avganistana, da bismo sprečili bilo kakve pokušaje agresije prema našim saveznicima - poručio je Lavrov tokom posete Laosu.

RepublikaFoto: Russian Foreign Ministry Press Service via AP
Tekst potpisa

Kako je dodao, Rusija pomno prati situaciju u Avganistanu.

- Predsednik Rusije Vladimir Putin ovih dana je telefonom razgovarao sa liderima Tadžikistana i Uzbekistana, a u kontaktu je i sa liderima drugih centralnoazijskih država - otkrio je Lavrov, prenosi Sputnjik. 

Podsetimo, Bela kuća je precizirala u petak da će poslednji američki vojnici napustiti avganistansku teritoriju do kraja avgusta, što je ranije od onoga što je predsednik Džo Bajden najavio u aprilu budući da je tada naglasio kako će sva vojska Amerike otići do 20. godišnjice napada na SAD. 

- Više od dva meseca pre tog roka, američka vojska je već sprovela više od 90 odsto povlačenja iz zemlje - objavila je komanda američkih snaga. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading