HAOS NA SEDNICI OEBS: Rusi besno NAPUSTILI sednicu!

Autor: Republika

Svet

06.07.2021

19:24

Delegacija Rusije u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) napustila je sastanak u znak protesta zbog kršenja propisa.

Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

- Ako želite da radite po pravilima onda ih morate i poštovati. U slučaju da želite da preduzimate politizovane odluke mi u tome nećemo učestvovati - rekao je na današnjem zasedanju predsednik ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a Petar Tolstoj.

Prema njegovim rečima, skupština je prekršila propis - da se odluke donose na osnovu dve trećine glasova članova skupštine, a ne na osnovu dve trećine poslanika koji učestvuju na zasedanju – onlajn ili lično, prenosi Sputnjik.

Na dnevnom redu skupštine su se nalazile dve rezolucije: jedna se odnosi na procenu delovanja Rusije prema Ukrajini i Krimu koja je dobila podršku samo 126 članova skupštine, dok druga, koja osuđuje delovanje beloruskih vlasti prema opoziciji, dobila je podršku 122 člana skupštine.

- Mi ne želimo konfrontaciju, već dijalog. Odluka koja je doneta na osnovu 120 glasova je nelegitimna - izjavio je Tolstoj.  

Sastav skupštine čini 323 poslanika iz 57 država.

Zasedanje Parlamentarne skupštine OEBS-a se održava od 30. juna do 6. jula. Jedan deo poslanika lično učestvuju na zasedanju u Beču, među kojima je i Tolstoj, dok drugi poslanici prisustvuju u onlajn formatu.

Komentari (1)

Loading
Marcco

07.07.2021 16:47

A od kada su bitni propisi i pravila ako Zapad hoće da izgura nešto svoje?