(VIDEO) EKSPLODIRAO VULKAN U AZERBEJDŽANU: Vatra gorela nad morem, nadvio se crni oblak

Autor:

Svet

05.07.2021

17:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ogromna eksplozija na moru dogodila se juče u Azerbejdžanu, a prasak se mogao videti sa kopna - nebo je prekrio crni oblak, a vatra je gorela nad vodom.

RepublikaFoto: Printscreen

Do eksplozije je došlo zbog erupcije blatnog vulkana koji se nalazi u oblasti punoj naftnih i gasnih polja u Kaspijskom moru, saopštila je vlada, javlja BBC.

Kako je navedeno, nijedno energetsko postrojenje nije oštećeno i niko nije povređen.

Snimci na društvenim mrežama pokazuju plamenu kuglu i dim koji se izvija iznad mora.

Erupcija se dogodila na oko 10 kilometara od gasnog polja Umid koje je udaljeno oko 75 kilometara od azerbejdžanske prestonice Bakua, rekao je portparol državne naftne kompanije Sokar Ibrahim Ahmadok.

Vatra se širila i danas, ali nije ugrozila ni obližnje naftne i gasne platforme, niti ljudske živote, saopštilo je ministarstvo energetike Azerbejdžana.

Inače, ovakvih blatnih vulkana ima dosta u ovoj zemlji. Od 1.000 blatnih vulkana u svetu, u Azerbejdžanu ih je 400 i oni izbacuju blato, ali i zapaljive gasove. Smatra se da do eksplozije dođe kad se zapale podzemne naslage gasa i nafte.

Azerbejdžan je poznat i po prirodnim bogatstvima nafte i gasa, zato ovu državu zovu i "Zemlja vatre".

Još je istraživač Marko Polo u 13. veku pisao o tome.

"Blatni vulkani u Azerbejdžanu su među najvećim i najaktivnijim na svetu. U proseku, desi se nekoliko erupcija svake godine i mnoge izazovu velike požare", napisao je Mark Tingej, geofizičar sa Univerziteta u Adelaidu na Tviteru.

I površina okeana u Meksičkom zalivu se zapalila usled eksplozije u petak, ali je požar ugašen posle pet sati. Do toga je došlo usled curenja gasa sa podvodnog gasovoda.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading