(VIDEO) DIZNILEND IZBACUJE IZ UPOTREBE REČI DEČAK I DEVOJČICA! U najčuvenijem dečjem parku na svetu nema više izraza koji ODREĐUJU POL!

Autor: Republika

Svet

03.07.2021

13:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni park za decu na Floridi, Diznilend, odlučio je da iz tradicionalne pozdravne poruke posetiocima, koja je emitovana uz vatromet, izbaci reči dečak, devojčic i dame i gospodo, čime je izazvao najrazličitije reakcije.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Najposećeniji tematski park na svetu, Diznilend, nalazi se na Floridi  

Park Diznilend na Floridi izbacio je iz svog programa sve dečije pesmice i poruke koje bi na bilo koji način mogle da upućuju na muški i ženski pol, pa samim tim i reči dečak i devojčica, kako bi se na tom prostoru ispoštovala borba za jednakost transeksualaca. 

Kako je napomenuto, reči dečak, devojčica, ali i dame i gospodo, izbačene su iz tradicionalne poruke koja se u Diznilendu emituje tokom vatrometa dobrodošlice, a ubuduće će taj deo obraćanja biti zamenjen izjavom "dragi sanjari svih uzrasta", kako niko ne bi bio diskriminisan.

Nova poruka emitovana je prošle nedelje prvi put, budući da park mesecima nije radio u normalnom režimu usled pandemije koronavirusa. 

- Inkluzija je esencija naše kulture i uvek nas vodi napred dok nastavljamo da sprovodimo naše bogato nasleđe pripovedanja, izuzetne usluge i omogućavanja Diznijeve magije - napisao je predsednik Dizni parka Džoš Damaro, dodajući da se svet menja, pa da će tako i oni.  

 

 

Osim toga, kompanija je dozvolila i mnogo ležerniji stil za svoje zaposlene, otkrivši da će oni odsad moći da nose mnogo opuštenije frizure, nakit i kostime, a biće im dozvoljeno i da sa sebe sklone sve ono što je na bilo koji način moglo da se poveže sa rasizmom. 

I dok je šira javnost u SAD prihvatila potez kompanije Dizni kao važan korak napred u prihvatanju različitosti, pojedinci su istakli kako je to ništa drugo do "bedan pokušaj da se politizuje par namenjen isključivo deci". Uprava Diznilenda je napadnuta da preko najmlađih pokušava da sakupi jeftine poene kod organizacija koje se bore za ravnopravnost na svim nivoima.

 

- Dame i gospodo, dečaci i devojčoice, ZAUVEK - glasi jedan od komentara na Tviteru, dok se drugi nadovezuje činjenicom da je pozdrav uz vatromet bio tradicija koja je opstajala 40 godina i da je nije trebalo "dirati".   

 

Bilo je i onih koji su potez Diznilenda okarakterisali kao samo još jedan u nizu pokušaja da se izvuče još više novca od posetilaca, ali i onih koji u pozdravu "Sanjari svih uzrasta" ne vide ništa loše. 

 

   

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading