JANŠA ŽESTOKO UDARIO NA EU: SLOVENIJA NIJE VAŠA KOLONIJA! Optužio Zapad za dvostruke standarde koji vode KOLAPSU UNIJE i otkrio zašto BRANI ORBANA!

Autor: Republika

Svet

03.07.2021

10:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenački premijer Janez Janša, čija je zemlja preuzela predsedavanje EU, nastavio je sa napadima na zajednicu, tvrdeći da se njene veće i moćnije članice sa Zapada ponašaju prema ostalima kao da su njihovi vazali.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Slovenački premijer Janez Janša 

Slovenački premijer Janez Janša, čija je zemlja 1. jula preuzela predsedavanje Savetom Evropske unije (EU) narednih šest meseci, žestoko je udario na tu zajednicu, optuživši je da sprovodi interese velikih i moćnih članica sa Zapada, dok se prema ostalima zemljama, posebno onima sa istoka Evrope i sa Balkana, ponaša kao prema vazalima. 

Svoje oštre stavove na račun Unije, Janša je otvoreno iskazao u razgovoru s dopisnicima evropskih medija stacioniranim u Briselu, nakon što je žestoko napadnut jer je pored zvaničnika Poljske jedini koji je na nedavnom samitu EU branio mađarskog premijera Viktora Orbana.

Šef vlade u Budimpešti je tada, podsetimo, optužen da je homofob i da sprovodi politiku ugrožavanja osnovnih ljudskih prava jer je doneo specijalni LGBT zakon po kom se osobama mlađim od 18 godina zabranjuje prikazivanje sadržaja povezanog s promenom pola i sa transseksualnim i homoseksualnim temama. Janša je zatim obrazložio i zbog čega je podržao Orbana. 

- Nemam problem s tim da se u našim državama proverava sprovođenje vladavine prava, slobode štampe i finansiranja medija, ali Slovenija ima svoje zakone i kontrole i suverena je država, kao i svaka druga članica EU, te ima pravo da radi onako kako misli da je za nju najbolje. U Briselu znaju da manje članice Unije i one s istoka Evrope tretiraju kao drugorazredne zemlje - rekao je Janša i posebno naglasio da Slovenija nije kolonija.

- Insistiramo na potpuno jednakom tretmanu - dodao je on i ponovio kako je protiv dvostrukih standarda

- Evropska unija nije unija bez srednje Evrope - podsetio je Janša, kog su zbog pružanja podrške Orbanu, ni manje ni više, u pojednim medijima povezanim s vrhuškom Unije nazvali "malim Orbanom".  

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Orban ima jaku podršku Janeza Janše 

Podsetimo, samo dan pre, Janša je na kritike da sabotira imenovanje slovenačkog delegiranog tužioca u Kancelariju evropskog javnog tužilaštva (EPPO), telo koje će ispitivati moguće zloupotrebe sredstava iz evropskoih fondova, odgovorio da će tužioca možda imenovati do jeseni, ali da vlade koje je vodio nikad nisu imale problema s kontrolom korišćenja evropskih sredstava.

- Korišćenje dvostrukih standarda prema slabijim članicama moglo bi da izazoze podele i kolaps Unije, a s onima koji na EU gledaju kao Orban treba voditi otvoren dijalog u okviru dijaloga o budućnosti Evrope - poručio je Janša. 

Osim toga, Janša je u četvrtak na sastnaku iza zatvorenih vrata s članovima Evropske komisije, gde je bilo reči o poštovanju vladavine prava i nezavisnosti pravosuđa, izazvao incident, prozvavši slovenačko sudstvo da su u njemu "stari kadrovi" bliski s opozicionim strankama. Na to su reagovali i predsednica Komisije Ursula fon der Lajen i izvršni potpredsednik Komisije Frans Timermans koji iz protesta nije hteo s Janšom da bude na podijumu kako bi napravili zajedničku fotografiju članova Komisije i slovenačke vlade.

Janša, s druge strane, ne misli da je svojim pokazivanjem fotografije nekih slovenačkih sudija u društvu lidera iz vodeće opozicione stranke izazvao skandal, nego da je ukazao na probleme zbog kojih slovenačko pravosuđe ostaje bez potrebnih reformi.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading