UPOZORENJE DIREKTORA SZO! Tedros: Svet je u opasnom periodu pandemije kovid-19!

Autor: Tanjug, Republika

Svet

02.07.2021

15:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izjavio je danas da je svet u vrlo opasnom periodu pandemije kovid-19, napominjući da je zaraznija delta varijanta identifikovana u skoro 100 zemalja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Tedros Adanom Gebrejesus

Na konferenciji za novinare, Tedros je rekao da delta varijanta, koja je prvi put pronađena u Indiji, nastavlja da razvija i mutira i postaje dominantni kovid-19 virus u mnogim zemljama, preneo je AP.

- Već sam pozvao lidere širom sveta da osiguraju da u ovo vreme sledeće godine 70 odsto svih ljudi u svim zemljama bude vakcinisano - rekao je on i dodao da bi se time efikasno okončala akutna faza pandemije.


Tedros je istakao da je tri milijarde doza vakcine već podeljeno i da je u kolektivnoj moći nekoliko zemalja da pojačaju i obezbede deljenje vakcina.

Do sada je manje od dva odsto vakcina dato siromašnijim zemljama.

Iako su se bogate zemlje, uključujući Britaniju, SAD, Francusku i Kanadu, obavezale da će donirati milijardu vakcina protiv kovid-19, SZO procenjuje da je za imunizaciju sveta potrebno 11 milijardi doza.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading