ELIZABETU II KRIVE ZA SMRT 1.000 DOMORODAČKE DECE! Nemiri eksplodirali u Kanadi, besni demonstranti traže pravdu i RUŠE KRALJIČINE STATUE!

Autor: Republika

Svet

02.07.2021

13:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Besni demonstranti u Kanadi su rušili statue kraljica Viktorije i Elizabete II, kriveći britansku krunu i katoličku crkvu za brutalna ubistva domorodačke dece u 19. veku tokom njihove prinudne asimilacije u školama i internatima.

RepublikaFoto: Youtube/The Sun, The Gaurdian, Tanjug/AP
Besni građani srušili spomenike kraljici Viktoriji i kraljici Elizabeti II 

Masovni nemiri eskalirali su u Kanadi tokom kojih su besni demonstranti srušili dva spomenika - jedan britanske kraljice Viktorije, a drugi kraljice Elizabete II, optužujući britansku monarhiju za smrt na stotine domorodačke dece, čiji su grobovi nedavno otkriveni oko nekadašnjih katoličkih škola korišćenih za brutalnu asimilaciju autohnotnih mališana u 19. veku. 

Ogorčeni demonstranti okupili su se ispred zgrade pokrajinske vlade u Manitobi i najpre spomenik kraljici Viktoriji prekrili otiscima ruku u crvenoj boji, koja simbolizuje krv nevine dece umrle u internatima. Nakon toga je kompletna skulptura, prvi put otkrivena 1904, srušena na tlo.

Ubrzo je srušena i druga skulptura, ona kraljice Elizabete II ispred nekadašnje zgrade vlade.

 

 

Inače, nekoliko gradova u četvrtak je pomerilo proslave Dana Kanade zbog otkrića tela dece u bivšim školama za domorodačko stanovništvo. 

Pozivi za manjim proslavama ili njihovim otkazivanjem počeli su u maju kad je pronađeno gotovo 1.000 neoznačenih grobova kod nekadašnjih internata u saveznim državama Britanska Kolumbija i Saskatčevan. Školama je većinom upravljala Katolička crkva, a finansirala ih je vlast, koju je u to vreme predstavljala monarhija. Dosad je pronađeno skoro 1.000 grobova nesrećne dece. 

 

 

Dan Kanade se tradicionalno slavi roštiljem i vatrometom, slično kao 4. jul u Sjedinjenim Državama. Međutim, ove godine je kanadski premijer Džastin Trudo rekao kako taj dan treba da bude "vreme za razmišljanje" o istoriji. 

U prestonici Otavi održao se marš kojim se pozvalo na otkazivanje slavlja tog dana, a širom zemlje su održane mise i skupovi kako bi se odala počast žrtvama kanadskog rezidencijalnog školskog sistema kojim su deca nasilno odvajana od roditelja i smeštana u internate gde su morala da uče tradiciju evropskih kolonijalista. 

U takvim školama bilo je rašireno nasilje, a procenjuje se da je iz svojih domova odvedeno oko 150.000 dece u internate širom zemlje, njih 139, sve do 1990-ih godina. Mnoga su bila maltretirana i polno zlostavljana, a više od 4.000 ih je u tim institucijama umrlo. 

 

 

Kanadska Komisija za istinu i pomirenje 2015. je to proglasila "kulturnim genocidom", navodeći u izveštaju da je za vreme boravka u internatima umrlo više od 4.000 dece. 

Na stotine ljudi zato je u četvrtak marširalo srcem Toronta, noseći narandžastu boju, koja je postala simbol patnje tih žrtava. 

- Kanada se suočava sa svojom prošlošću - rekao je Akvasi Ovusu-Bempah, sociolog sa univerziteta u Torontu koji se bavi rasom, zločinom i kaznenim pravom. 

Kanadska reputacija tolerantnog društva izgrađena je na njenim pokušajima, pokrenutih sedamdesetih, da radi na stvaranju multikulturalnog društva, prenosi Rojters. Međutim, podaci pokazuju da u državi i dalje postoji nejednakost koja posebno pogađa domorodačko stanovništvo i manjine. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Kanadski premijer Džastin Trudo

U svojoj poruci za Dan Kanade Trudo je rekao da su otkrića tela dece u internatima suočila Kanadu s njenim "istorijskim neuspesima" i nejednakošću s kojom je suočeno autohtono stanovništvo. 

- Na ovaj Dan Kanade vratimo se učenju jedni od drugih i međusobnom slušanju, kako bi razbili barijere koje nas dele, ispravili nepravde prošlosti i izgradili pravednije i ravnopravnije društvo za sve - poručio je Trudo. 

Domorodačko stanovništvo danas čini pet odsto kanadske populacije, a suočeno je s visokim stepenom siromaštva i nasilja. 

Podsetimo, zbog otkrića grobova dece, u poslednje vreme je u Britanskoj Kolumbiji spaljeno četiri katoličke crkve, a počinitelji nisu pronađeni. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
sss

02.07.2021 14:01

genocid ,odma rezolucija