(FOTO) SA BEZOSOM U SVEMIR 20. JULA LETI I STARICA OD 82 GODINE! Evo ko je ona I zašto se odlučila na taj OGROMAN RIZIK!

Autor: Republika

Svet

02.07.2021

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Voli Fank (82), koja je šezdesetih želela da postane astronaut, što ženama tada nije bilo omogućeno, konačno je dobila priliku da otputuje u svemir postavši četvrti putnik u letelici "Novi pastir" milijardera Džefa Bezosa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džef Bezos u svemir putuje 20. jula svojom letelicom 

Osamdesetdvogodišnjakinja Voli Fank zajedno će sa američkim milijarderom Džefom Bezosom poleteti u svemir 20. jula letelicom kompanije "Blu Oridžin", koja pripada tom osnivaču giganta "Amazon", i tako postati najstarija osoba koja putuje van granica Zemlje. 

Ona će biti četvrti putnik na tom prvom letu s ljudskom posadom koji organuje kompanija za svemirski turizam, a društvo će joj praviti Bezos, njegov brat Mark i srećni dobitnik putovanja izabran na lutriji. Njegovo ime još nije objavljeno.

Voli Fank je šezdesetih godina bila učesnica privatnog programa poznatog kao "Mercury 13", u kom je grupa od 13 žena bila podvrgnuta istim ispitivanjima kao i muški astronauti izabrani u okviru NASA programa Mercury za slanje prvih Amerikanaca u svemir.

- Rekli su mi da sam obavila posao bolje i brže od bilo kog muškarca. Rekla sam da želim da budem astronautkinja, ali me niko nije hteo. Zato nisam verovala da ću jednog dana zaista otići gore - rekla je Fankova na video snimku objavljenom na profilu Džefa Bezosa. 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Jeff Bezos (@jeffbezos)


Po tom pitanju se oglasio i Bezos. 

 

Niko nije toliko dugo čekao. Dobrodošla u tim Voli - napisao je on. 

Fankova je postala prva inspektorka američke Savezne uprave za civilno vazduhoplovstvo (FAA). Kao pilot ima 19.600 sati leta.

Inače, "Blu Oridžin" raketa "Novi pastir" (Nju šepard) treba da poleti 20. jula i Karmanovu crtu, koja po međunarodnoj konvenciji označava početak svemira, dosegne na 100 km iznad Zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Džef Bezos oduševljen Volinom hrabrošću 

Ugledni putnici će tada moći nekoliko minuta da lebde u bestežinskom stanju i posmatraju zakrivljenost Zemlje. Zatim će kapsula slobodnim padom početi da se vraća na Zemlju, a usporavaće je tri ogromna padobrana i retro rakete. Prizemljenje se očekuje u pustinji na zapadu Teksasa.

Brenson hoće da pretekne Bezosa i otputuje 11. jula 

Milijarder Ričard Brenson najavio je da će on 11. jula, devet dana pre putovanja Džefa Bezosa u svemir, testnim letom svoje kompanije "Virgin Galactic Holdings Inc" otputovati do ruba svemira.

Uspešan let Virdžinovom letelicom "VSS Unity" označio bi ključnu prekretnicu u trci uvođenja nove ere privatnih komercijalnih svemirskih putovanja. Takođe, značio bi i da će Branson putovati izvan Zemljine atmosfere pre Bezosa, pokretača "Blu Oridžina", suparničkog poduhvata svemirskog turizma.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading