PORTUGALIJA SE PONOVO ZAKLJUČAVA, SLOVENAČKI INFEKTOLOZI U STRAHU! Delta soj širi se brže nego što se mislilo, DVE GRUPE LJUDI POSEBNO RANJIVE!

Autor: Republika

Svet

02.07.2021

09:04

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Delta soj koronavirusa, koji je prvi put zabeležen u Indiji, a koji je stigao i u Srbiju, pravi ozbiljne probleme u pojedinim evropskim zemljama, pre svega zbog nevakcinisanih osoba.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Svet je nakon kratkotrajne pauze i oduška zbog smanjenja broja zaraženih koronavirusom ponovo u strahu zbog upozorenja da se takozvani delta soj KOVIDA-19 širi brže nego što se verovalo, zbog čega su pojedine zemlje ponovo pooštrile epidemiološke mere, a slovenački infektolozi poslali važnu poruku ljudima koji su primili samo jednuj dozu vakcine protiv korone. 

Naime, prema navodima infektologa nacionalnog Instituta za javno zdravlje Slovenije (NIJZ), delta varijantom koronavirusa, koja je prvi put registrovana u Indiji, a pojavila se juče i u Srbiji, mogu se inficirati i oni koji su vakcinisani samo prvom od dve potrebne doze cepiva.

S druge strane, kako se ističe, podsticajan je podatak da oni koji su revakcinisani razvijaju zaštitu i prema novoj varijanti. Takođe, nisu zabeležene ni ponovne zaraze tom varijantom kod onih koji su već bili inficirani koronavirusom i preboleli to stanje.

Međutim, pravi problem predstavlja upravo činjenica što se protiv koronavirusa nije vakcinisao dovoljan broj građana širom sveta, pa je tako Portugal, zbog iznenadnog i naglog povećanja broja zaraženih, prinuđen da ponovo uvodi policijski čas u nekim opštinama, među kojima su i prestonica Lisabon i grad Porto. Policijski sat od 23 do pet sati ujutru stupa na snagu od petka u 45 opština širom zemlje.

Broj zaraženih koronavirusom u toj zemlji porastao je u četvrtak za 2.449, što je najveći porast od sredine februara. Međutim, ohrabruje to što tim tempom ne raste dnevni broj mrtvih. 

- Ni u kom slučaju ne možemo da tvrdimo da je pandemija pod kontrolom - rekla je novinarima ministarka Mariana Vieira da Silva i naglasila da je opet došlo vreme za poštovanje pravila, izbegavanje okupljanja, izbegavanje zabava i nastojanje da se suzbiju brojke. 

Kako je istakla, većina novih slučajeva otpada na nevakcinisane mlade ljude, što su potvrdili i slovenački infektolozi - da će se na udaru novog soja najverovatnije najpre naći mladi i osobe koje nisu primile vakcinisu protiv koronavirusa. 

Inače, Portugal, gde je vakcinisano oko 31 odsto stanovništva, zabeležio 882.006 slučajeva zaraze koronavirusom, uz 17.101 smrtni slučaj.

Porast broja zaraženih zabeležila je i Južna Koreja, gde je u četvrtak registrovano više od 800 slučajeva infekcije, najviše od 7. januara ove godine, a dramatično je i u Brazilu. U toj zemlji je nakon kratkog oduška u poslednja 24 sata registrovano 65.163 nova slučaja 2.029 novih smrti. 

U Indiji su u proteklom danu registrovana 853 smrtna ishoda, pokazali su podaci ministarstva zdravlja, čime je ukupan broj preminulih premašio 400.000. Broj infekcija skočio je za 46.617. Tajland je izvestio o 61 smrtnom slučaju od bolesti KOVID-19, čime treći dan zaredom beleži rekordan broj fatalnih ishoda.

I Meksičko ministarstvo zdravlja je saopštilo u četvrtak da je zebeležilo 6.081 novopotvrđen slučaj bolesti i 201 smrtni ishod. Vlada tvrdi da je stvaran broj slučajeva verovatno znatno veći.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading