JANŠA IZAZVAO NEVIĐENI SKANDAL PRVOG DANA PREDSEDAVANJA EU! Prvo je branio Orbana, a onda uradio nešto još gore, ODBILI DA SE SLIKAJU SA NJIM!

Autor: Republika

Svet

02.07.2021

07:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenački premijer Janez Janša proveo se kao bos po trnju već prvog dana nakon što je njegova zemlja preuzela predsedavanje Evropskom unijom.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Janez Janša izazvao skandal među kolegama iz EU 

Slovenački premijer Janez Janša postavljen je na stub srama u Evropskoj uniji nakon što je, kako pišu svetski mediji, prvog dana predsedavanja njegove zemlje EU on izazvao skandal zbog kog je potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans odbio da stane i sa njim napravi zajedničku fotografiju, što je tradicija nakon što neka članica Unije preuzme funkciju predsedavanja. 

Naime, Janša je najpre na radnom sastanku s Evropskom komisijom u Brdu kod Kranja napadnut jer je na nedavnom samitu EU u Briselu stao na stranu mađarskog premijera Viktora Orbana. Tada je Orban žestoko krtikovan zbog zakona koji je doneo u svojoj zemlji, a po kom se osobama mlađim od 18 godina zabranjuje pristup sadržaju povezan s temama o promeni pola, homoseksualnosti i transseksualnosti. 

- Niko nije dovodio u pitanje ljudska i manjinska prava, ali Evropska unija je zajednica 27 država članica s različitim kulturama i ne moraju svi da misle isto. Unija nije lonac - poručio je odlučno Janša, što se nikako nije dopalo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen. 

Ona je, međutim nekako progutala tu situaciju, međutim, nakon Janšinog drugog poteza, ni ona, a ni ostale njene kolege iz EU nisu mogle da ostanu ravnodušne. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ursula fod der Lajen i Janez Janša

Reč je zapravo o tome da je premijer Slovenijprvog dana predsedanja Evropskom unijom izazvao skandal kritikujući socijaldemokrate na radnom sastanku tako što je bez najave i izvan konteksta pokazao jednu fotografiju s nekoliko sudija i političara koji su bili obeleženi slovima "S&D" (Socijalisti i demokrati) kako se nazivaju socijaldemokrate u Evropskom parlamentu.

Na fotografiji se nalazila i slovenačka socijaldemokratska političarka i poslanica u Evropskom parlamentu Tanja Fajon.

Fotografija je, kako javlja austrijski konzervativni dnevnik Die Presse, pozivajući se na dva različita izvora u Komisiji i austrijskoj delegaciji, Janši trebalo da posluži kao ilustracija za njegovu tvrdnju da je slovenačko pravosuđe pod uticajem "bivših komunističkih sudija" i da prema tomu nije nezavisno.

Nakon toga je holandski socijaldemokratski političar i potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans odbio da bude na fotografiji na kojoj je i Janša.

- Ja jednostavno nisam mogao da budem na fotografiji s premijerom Janšom nakon njegovog neprihvatljivog napada i etiketiranja dvoje sudija i dvoje socijaldemokratskih poslanika Evropskog parlamenta - poručio je Timermans.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Frans Timermans besan na Janšu 

Timermans je rekao kako je nezavisnost sudstva i poštovanje za izabrane poslanike temelj načela pravne države bez kojih EU ne može da funkcioniše.

- Ne smemo da odustanemo od toga da javno ukažemo na one koji napadaju ova načela - istakao je Timermans.

Inače, predsednik slovenačkog Parlamentarnog odbora za kontrolu obaveštajnih službi Matjaž Nemac je na Tviteru objavio spornu fotografiju koja pokazuje dvojicu sudija, Matjaža Štoka i Slavka Gazivode, u druženju sa socijaldemokratskim političarima Tanjom Fajon i Milanom Brglezom na jednom izletu u blizini Maribora.

Ursula fon der Lajen je na zajedničkoj konferenciji za novinare rekla kako politički dijalog iziskuje poštovanje za sve demokratske političke stranke te dodala kako i sudije "imaju pravo na sopstvenu prošlost". Ona je pozvala slovenačku vladu da što pre imenuje delegirane tužioce u Kancelariju evropskog javnog tužioca (EPPO).

Nezadovoljan načinom izbora slovenačkih kadrova u evropska tela, Janez Janša je ranije najavio mogućnost ponavljanja poziva za imenovanje dva delegirana tužioca iz Slovenije u kancelariju Evropskog javnog tužilaštva (EPP), što organizacija slovenačkih tužilaca smatra neopravdanim.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
sara

02.07.2021 12:54

Janša nije napravio nikakav skandal što je mislio svojom glavom, a ne glavom EU i branio sasvim ispravno Orbana!!!. Ako je uslov u EU da moraš da misliš kao nadređeni u njoj, onda je to pogubno i nije nikakva demokratija, već diktatura!!!!.