SVAKO KO KRENE NA KINU KRVAVO ĆE UDARITI GLAVOM O ČELIČNI ZID! Đinping obeležio 100 godina partije, a zatim je otkriven projekat KOJI JE ZAPANJIO SVET!

Autor: Republika

Svet

01.07.2021

08:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kineski predsednik Si Đinping poslao je moćnu poruku svim potencijalnim neprijateljima obraćajujući se narodu svoje zemlje povodom stogodišnjice njene Komunističke partije, i to baš u trenutku kada je Vašington post došao u posed snimaka koji otkrivaju neverovatne vojne aktivnosti najmnogoljudnije države sveta.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Si Đinping održao zapaljiv govor pred oduševljenim narodom na Trgu Tjenanmen  

Kineski narod nikad neće dopustiti stranim snagama da ih tlači ili zlostavlja, poručio je predsednik najmnogoljudnije zemlje sveta Si Đinping povodom proslave stogodišnjice kineske Komunističke partije na trgu Tjenanmen, pozdravivši "novi svet" koji je stvorio njegov narod.

- Svako ko se usudi da to pokuša, krvavo će udariti glavom o čelični zid koji je iskovalo više od 1,4 milijarde Kineza - rekao je predsednik, izazvavši gromoglasan aplauz mnogobrojne publike koja mu je oduševljeno aplaudirala.  

Nedugo potom tog svečanog događaja za Kinu, Vašington post objavio je da je za moćna sila započela vojni projekat "čiji je obim neverovatan" i koji bi mogao značajno da promeni odnos snaga na svetskoj političkoj sceni. 

Naime, kako otkriva američki dnevnik, Kina je počela gradnju čak 119 silosa za interkontinentalne balističke projektile (ICBM) u pustinji pokraj grada Jumen, u pokrajini Gansu, centralna Kina. Dokaz gradnje silosa su satelitski snimci koje je zabeležila kompanija Planet, a do kojih su došli stručnjaci u Džejms Martin centru za neširenje nuklearnog oružja u Montereju, Kalifornija. Kako pokazuju snimci, silosi se grade na više lokacija na većem području (nekoliko stotina kilometara kvadratnih) na izrazito suvom terenu.  

- Reč je o poduhvatu koji pokazuje da je u toku velika ekspanzija kineskog nuklearnog arsenala - piše Džobi Vorik za Post i ističe da su svi novi silosi za ICBM gotovo identični već postojećim kineskim postrojenjima za lansiranje balističkih projektila s nuklearnim bojevim glavama.

 

 

Smatra se da Kina trenutno poseduje relativno skroman arsenal koji broji između 250 i 350 nuklearnih bojevih glava. Ne zna se koliki je broj novih projektila namenjen za silose u izgradnji, ali sama veličina projekta sugeriše da je Kina na pomolu istorijskog preokreta kad je u pitanju količina nuklearnog naoružanja.

- Ovaj građevinski "bum" ukazuje na to da Kina značajno jača komponentu nuklearnog odvraćanja, teorija prema kojoj samo posedovanje nuklearnog oružja odvraća neku drugu nuklearnu silu od napada na zemlju - istakao je za Vašington Post Džefri Luis, ekspert za kineski nuklearni arsenal, koji je zajedno sa kolegom Dekerom Eveletom primetio gradilišta silosa nakon pomnog proučavanja satelitskih snimaka.

 - Obim 0projekta je neverovatan. Ako se tome doda izgradnja silosa na drugim lokacijama u Kini, ukupan njihov broj se penje na čak 145. Verujemo da Kina širi svoje nuklearne snage delimično da bi zadržala mogućnost uzvraćanja i savladavanja američke protivraketne odbrane u slučaju da SAD prvi napadne nuklearnim oružjem - naglasio je Luis.

 

 

Inače, Pentagon već mesecima ističe da Kina značajno jača svoje nuklearne sposobnosti. Tako je zapovednik američkih nuklearnih snaga, admiral Čarls Ričard poručio pre dva meseca da je Kina usred "ekspanzije od koje zastaje dah", a što uključuje širenje arsenala ICBM i novih mobilnih lansera koji se mogu lako sakriti od satelita. Možda i najvažnije, kineska ratna mornarica uvodi u službu nove podmornice koje mogu da lansiraju balističke nuklearne projektile.

Što se tiče silosa u izgradnji, svaki od njih je od najbližeg susednog silosa udaljen oko tri i po kilometra, a mnogi od njih su skriveni pod velikim pokrovima u obliku kupola. Na lokacijama na kojima nema kupola, mogu se videti timovi građevinaca kako na pustinjskom terenu kopaju karakteristične jame kružnog oblika. Na nekim lokacijama primećuju se i objekti koji će verovatno služiti kao kontrolni i/ili komandni centri.

Stručnjaci smatraju da su silosi verovatno namenjeni za kineske balističke projektile DF-41, koji mogu da nose više bojevih nuklearnih glava i imaju domet od gotovo 15.000 kilometara, što znači da mogu da dosegnu i kopneni deo SAD. Luis tvrdi da je intenzivna gradnja na silosima počela ove godine, ali je moguće da su pripreme krenule i mesecima ranije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading