JEZIVE SCENE APOKALIPSE U ČEŠKOJ! Tornado sravnio sela sa zemljom (FOTO)

Autor:

Svet

25.06.2021

09:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jugoistok Češke sinoć je pogodio jak tornado. U naletu vetra čiji su udari dostizali i 322 kilometra na čas uništene su kuće, škole, oštećena je crkva....Broj povređenih premašio je 200, a tri osobe izgubile su život.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Tornado je sinoć pogodio gradove oko Hodonina, duž granice sa Slovačkom i Austrijom, 270 km južno od glavnog grada Praga. Reč je o najjačem takvom naletu vetra i oluje u modernoj istoriji Češke i prvom tornadu nakon 2018. godine, objavila je meteorološka služba.

Jutro nakon ovog retkog, ali izuzetno snažnog tornada u pogođena poručja poslata je vojska i 550 vatrogasaca koji tragaju za preživelima. U pomoć češkim policajcima i spasiocima došle su i kolege iz susednih Austrije i Slovačke koji dronovima i helikopterima pretražuju ruševine.

Na terenu je 550 vatrogasaca, uključujući dva tima koji su opremljeni teškom inženjerskom opremom, 56 spasilaca. Intervenisalo je oko 600 policajaca, od čega je 250 i dalje na terenu. Na terenu je i 20 vojnika, a 150 ih je spremno za polazak - objavio je ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Hamček je, inače, proglasio vanredno stanje u pogođenom delu Češke.

Polovina sela Hruški uništeno je, rekao je zamenik gradonačelnika Marek Babiš.

Crkva je bez tornja, osnovna škola nema krov i izolaciju, a ono što su nekad bile kuće sada su samo goli zidovi. Ima povređenih, zaista je strašno. Polovina sela je sravnjena sa zemljom, ostali su samo potporni zidovi bez krovova i prozora. Automobili su bacani na porodične kuće, ljudi nisu imali gde da se sakriju. Selo praktično ne postoji. Počupane su vekovne lipe i omorike - opisao je Babiš.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Češki premijer Andrej Babiš koji je sinoć hitno doputovao iz Brisela u pogođeno područje tornado je nazvao „apokalipsom“.

Češka država je najavila da će područjima pogođenim razornom olujom zasad pomoći iznosom od 16.5 miliona evra. Ljudima čije kuće su uništene biće omogućeno po 200.000 evra, od čega će 78.000 biti subvencije, a ostatak pozajmica.

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Podsećamo, jugoistok Češke juče je pogodio snažan tronado. Stradale su najmanje tri osobe, a stotine njih je povređeno.

Sedam gradova i sela je pretrpelo veću materijalnu štetu, čitave zgrade pretvorene su u ruševine, a automobili su prevrnuti, dok je preko 120.000 domaćinstava ostalo bez električne energije, nakon što je pokrajinu Južna Moravska juče pogodio tornado.

RepublikaFoto: Printscreen

Udari vetra dostizali su i 322 kilometara kada je juče tornado dostigao četvrti nivo, što je najjače u poslednjih nekoliko decenija, a ministar unutrašnjih poslova Jan Hamaček objavio je na Tviteru da je situacija u pogođenim oblastima ozbiljna i da su spasilački timovi na terenu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading