EVO ŠTA SE DOGODILO U CRNOM MORU: BRITANCI SU SPREMILI ORUŽJE DA RAZORE RUSKE AVIONE! Novinar BBC: Naš razarač je NAMERNO provocirao Ruse!

Autor: Republika

Svet

24.06.2021

08:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dan nakon incidenta u Crnom moru, nedaleko od poluostrva Krim, otkriveno je da je incident većih razmera izbegnut samo pukom srećom, kao i da je posada britanskog razarača HMS "Defender" namerno ušla u sporne vode da bi isprovocirala rusku stranu, iako sve vreme uporno tvrdi da je to međunarodna trasa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Vladimir Putin se nije direktno oglašavao po pitanju incidenta u koji su umešane britanske snage 

Prava drama odvijala se u sredu u Crnom moru nedaleko od poluostrva Krim, koje se 2014. otcepilo od Ukrajine i pripojilo Ruskoj Federaciji, nakon što je američki razarač "HMS Defender", izmešten na tu teritoriju zbog NATO vežbi, grubo povredio rusku granicu zašavši tri kilometra na teritoriju te zemlje, zbog čega je Rusija odgovorila žestoko, ispalivši ka moćnom plovilu tri upozoravajuća projektila. 

Ruska agencija Interfax prva je objavila, citirajući rusko ministarstvo obrane, da je brod Ruske ratne mornarice ispucao hice upozorenja prema HMS "Defenderu" nakon što se, neposredno pre toga, oglušio o sva upozorenja ruske strane da su njegovi "manevri" opasni.  

- Razarač je bio upozoren da je oružje spremno za upotrebu ako pređe granicu Ruske Federacije. Nije reagovao na upozorenje - navedeno je u saopštenju ministarstva.  

Deset minuta nakon što su ispaljeni hici upozorenja, ruski borbeni avion Su-24 je u more ispred britanskog razarača bacio četiri bombe, nakon čega je HMS "Defender" napustio ruske vode. Ubrzo je Ministarstvo odbrane Rusije pozvalo na razgovor britanskog vojnog atašea u Moskvi, ali je i pored svih tih navoda Britanija hladno negirala da se u Crnom moru uopšte dogodio bilo kakav incident, navodeći samo da je Rusija ispalila granate u sklopu svojih vojnih vežbi.   

- Nijedan metak upozorenja nije ispaljen na HMS "Defender". Brod kraljevske mornarice pošteno prolazi ukrajinskim teritorijalnim vodama u skladu s međunarodnim pravom - kratko je na Tviteru napisalo Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
HMS "Defender" učestvuje u vojnim vežbama NATO u Crnom Moru 

Međutim, zahvaljujući novinaru BBC Džonatanu Bejlu, koji se u trenutku incidenta nalazio baš na razaraču HMS "Defender", objavljena je i treća verzija priče.

On je ispričao da je britanski brod prošao kroz teritorijalne vode oko Krima, koji Britanija smatra okupiranom teritorijom Ukrajine i samim time ukrajinskim teritorijalnim vodama. Bejle bez uvijanja tvrdi da je bila reč o namernom potezu kojim su saveznici NATO hteli da posšalju poruka Rusiji, ali i napominje da je kapetan HMS "Defendera" Vinsent Oven istakao da prolaze "međunarodno priznatim morskim putem".

Međutim, britanski razarač je veoma brzo dobio pratnju. Dva patrolna broda Ruske obalse straže sasvim su se približila HMS "Defenderu" s namerom da Britance nateraju da promene kurs. Pritom im se jedan od tih brodova približio na udaljenost od jedva 100 metara.

- Posada je bila na svojim položajima, a oružani sistemi na HMS "Defenderu" bili su spremni da zapucaju - ispričao je Bejl.

Istovremeno, Britancima su radio-vezom stizale direktno preteće poruke, od kojih je u jednoj jasno poručeno da "će ruske snage zapucati ako se ne promeni kurs".

- Čuli smo neke hice u daljini, ali čini se da smo bili daleko izvan dometa onih koji su ih ispalili - kazao je Bejl čiji je javljanje za BBC nakratko prekinuo gromoglasni prolazak aviona iznad broda. 

- Eto, ovo je još jedan ruski borbeni avion koji nadleće naš brod. U nekim trenucima iznad broda bilo je i do 20ak letelica. Usprkos tome nismo skrenuli s kursa, već smo nastavili plovidbu unutar teritorijalnih voda oko Krima. Ceo prolazak je trajao nešto više od sat vremena nakon čega smo opet ušli u međunarodne vode. Usprkos tome, ruski avioni nas, kako čujete, i dalje nadleću - ispričao je Bejl i naglasio da je uprkos svim upozorenjima razarač prošao i nastavio ka Gruziji. 

Reporterovu priči je službeni London delimično potvrdio, istakavši kako je HMS "Defender" plovio "ukrajinskim teritorijalnim vodama" i da ni u jednom trenutku ka brodu nisu bili ispaljeni bilo kakvi hici. S druge strane, novinar je istakao kako je razarač sve vreme imao pratnju ruskih brodova i borbenih aviona, kao i da su čuli hici. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (3)

Loading
Luka

24.06.2021 10:13

Potopite ih čim uđu u Crno more.Njihove podmetačina i provokacija dosta je celom miroljubljivom svetu.

Dejan2019

24.06.2021 13:17

@Luka - Rusija nije "miroljubiv svet". Prepoznaje samo silu. Makar tome nas je naučila istorija. Ko je zaboravio, može da se uveri i danas, kada rovari svugde gde god ima i najmanju šansu za to. Uostalom, kao i druge sile, osim što Rusija to odavno više nije.

Dejan2019

24.06.2021 10:43

Nema potrebe za mistifikacijom. Razlozi su obično oni koji se i navode da su. Konktetno, demonstracija da se ne prihvata "politika svršenog čina" u vezi sa aneksijom Krima. Naravno, reč je o provokaciji, i Rusija je mogla i da potopi provokatore. Zašto nije? Zato što bi da to izbegne. Mudro i za svaku pohvalu. Ali, to je i bila namera provokacije - da se pokaže da se neće bežati ni od najtežih posledica otvorenog sukoba. Ko voli - neka izvoli. To podiže uloge, ali i eventualne posledice. To su ozbiljne države i siguran sam da će da se dobro prerečunaju šta im se najviše isplati da urade. Oni odlično znaju čime raspolaže protivnik i koliko je spreman da ide. Tu najmanje ima blefiranja.