DRAMA U CRNOM MORU: RUSI ISPALILI RAKETE KA BRITANSKOM RAZARAČU! To niko nije očekivao: Ovim je OPASNO NARUŠENA bezbednost, podignuti i SUHOJI!

Autor: Republika

Svet

23.06.2021

11:41

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanski razarač "Defender" opasno se približio granicama Ruske Federacije u Crnom moru, ne reagujući ni na upozorenja zvanične Moskve, na šta je ona uzvratila podizanjem svojih suhoja.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Crnomorska flota Rusije je zajedno sa Pograničnom službom FSB ispalila tri hica upozorenja kako bi sprečila britanski razarač da naruši rusku državnu granicu.

Prethodno je britanski razarač dobio upozorenje da će biti upotrebljeno naoružanje ukoliko povredi granice Ruske Federacije, međutim, vojni brod na to upozorenje nije reagovao, navodi Ministarstvo odbrane Rusije.

- Razarač URO "Defender" britanske mornarice je 23. juna u 11:52, krećući se severozapadnim delom Crnog mora, prešao državnu granicu Ruske Federacije i ušao tri kilometara u teritorijalno more u oblasti rta Fiolent - piše u saopštenju, prenosi Sputnjik. 

Nakon toga, kako navodi Ministarstvo, pogranični brod ruske flote je ispalio dva hica upozorenja u 12:06 i 12:08, nakon čega je, u 12:19, avion Su-24M izveo upozoravajuće bombardovanje u pravcu kretanja britanskog razarača.

- Britanski razarač je zatim, u 12:23, napustio granice teritorijalnih voda Ruske Federacije - zaključuje ruski vojni resor, navodeći da zemlje članice Alijanse u poslednje vreme ozbiljno ugrožavaju svetski mir svojim provokativnim akcijama.  

Podsećanja radi, dva ratna broda NATO naoružana navođenim raketama uplovila su 14. juna u vode Crnog mora, a reč je o razaraču "Difender“ britanske mornarice i fregati "Everton" iz Holandije. 

Međutim, Britanci tvrde kako nikakvi hici nisu ispaljeni prema njihovom brodu. 

- Brod kraljevske mornarice prolazio je kroz ukrajinske teritorijalne vode u skladu s međunarodnim pravom - navodi se na Tviteru britanskog Ministarstva obrane i dodaje kako veruje da su Rusi sprovodili vežbu gađanja u Crnom moru i da su o tome upozorili pomorsku zajednicu.

S druge strane, francuska agencija AFP dodaje da je prema saopštenju Kraljevske mornarice, brod HMS "Defender" u regiji zbog vojnih vežbi u sklopu NATO, a da se "privremeno odvojio od radne grupe radi sopstvenih misija u Crnom moru".

Uplovljavanje brodova Alijanse došlo je nedugo nakon dva govora ruskog predsednika Vladimira Putina, održanih u dva dana, u kojima je on istakao da je njegova zemlja garant mira i da će se za njega zalagati, ali da su provokativne akcije NATO "bez presedana", te da će on učiniti sve da zaštiti svoju državu i narod. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading