NAUČNICI IZ ITALIJE REKONSTRUIŠU ŽIVOT MUMIJE: Stavili je pod skener kako bi se otkrile tajne pre nove ere

Autor: Tanjug, republika.rs

Svet

22.06.2021

18:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drevni Egipat sudario se sa modernom medicinskom tehnologijom kada je egipatska mumija stavljena na skener u italijanskoj bolnici, a u okviru istraživackog projekta za otkrivanje njenih tajni, preneo je Rojters.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Mumija Ankhekhonsu drevnog egipatskog sveštenika prebačena je iz Bergamskog građanskog arheološkog muzeja u milansku bolnicu Polikliniko, gde će stručnjaci osvetliti njegov život i običaje sahranjivanja od pre skoro 3.000 godina.

- Mumije su praktično biološki muzej, one su poput vremenske kapsule - izjavila je Sabina Malgora, direktorka Projekta za istraživanje mumija.

Malgora je rekla da podaci o imenu mumije potiču iz sarkofaga datiranog između 900. i 800. godine pre nove ere, gde je ime Ankhekhonsu, što znači "bog Khonsu je živ", ispisano na pet mesta.

Istraživači veruju da mogu da rekonstruišu život i smrt egipatskog sveštenika i razumeju koje su vrste proizvoda korišćene za mumificiranje tela.

- Proučavanje drevnih bolesti i rana važno je za savremena medicinska istraživanja ... možemo da proučavamo rak ili arteriosklerozu iz prošlosti i ovo može biti korisno za savremena istraživanja - rekla je Malgora.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading