PALA VLADA ŠVEDSKE! Levičarskom premijeru glave došao, VEROVALI ILI NE, zakon o cenama stanova za iznajmljivanje!

Autor: Republika

Svet

21.06.2021

09:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Švedski parlament glasao je o nepoverenju vladi premijera Stefana Lofvena, koja je ionako bila na klimavim nogama jer je predstavljala manjinsku koaliciju.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Dosadašnjem premijeru Stefanu Lofvenu izglasano nepoverenje

Švedski parlament glasao je za smenu premijera Stefana Lefvena, izglasavanjem nepoverenja, dajući tom lideru socijaldemokrata nedelju dana da ili podnese ostavku i preda predsedniku skupštine posao da nađe novu vladu, ili raspiše vanredne izbore.

Nacionalističke švedske demokrate iskoristile su priliku da sazovu glasanje o poverenju prošle nedelje nakon što je bivša komunistička stranka Levica povukla podršku vladi levog centra zbog neslaganja oko zakona o stanovima. Naime, Levfen se zdušno zalagao za izmenu izuzetno strogog švedskog zakona o iznajmljivanju stanova, i to posebno onih u novogradnji, što nije naišlo na podršku njegovih koalicionih partnera.   

Lefvenova klimava manjinska koalicija sa Strankom zelenih oslanjala se u parlamentu na podršku dve male stranke desnog centra i Stranke levice. Takav odnos snaga je funkcionisao od tesnih izbora 2018. godine, piše Blic.

Ovakva politička situacija u Švedskoj nije viđena od 1958, a Lovfen se slobodno može smatrati prvim premijerom u istoriji te zemlje kom je izglasano nepoverenje. 

On se povodom najnovijeg glasanja u parlamentu još nije oglašavao, ali je tokom vikenda potez Levice nazvao neodgovornim. 

- Čvrsto verujem da su druge partije spremne da budu odgovorne i da ne vuku Švedsku u političku krizu - rekao je švedski premijer na konferenciji za novinare.   

Ekonomisti ocenjuju kako aktuelna kriza neće značajnije uticati na privredu zemlje.  

Inače, trebalo je da novi izbori u Švedskoj po rasporedu budu u septembru naredne godine, ali će oni po svoj prilici biti raspisani ranije.    

 

 

 

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading