KATOLIČKI SVEŠTENICI USTALI PROTIV BAJDENA, HOĆE DA MU ZABRANE DA SE PRIČESTI! Šef SAD, iako vernik, zbog JEDNE STVARI razbesneo crkvene lidere!

Autor: Republika

Svet

20.06.2021

13:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Američki biskupi pokrenuli su inicijativu da drugi katolički predsednik u istoriji SAD, Džo Bajden, bude kažnjen ukidanjem prava na pričest zbog liberalnih stavova koje zastupa.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Američki predsednik Džo Bajden 

Američka konferencija katoličkih biskupa nakon žustre rasprave složila se da je potrebno sastaviti dokument kojim bi političarima koji podržavaju pravo na pobačaj bilo zabranjeno da se pričeste, pri čemu je tokom pomenutog sastanka, prenose američki mediji, ime predsednika SAD Džoa Bajdena spomenuto mnogo puta.

Naime, raspravu je i podstakla činjenica da je na čelo došao Bajden, čovek za kog je poznato da je katolik, ali koji, kako se navodi, podržava pravo žena na pobačaj. Time se on, kako se ističe, direktno suprotstavlja jednom od glavnih katoličkih crkvenih učenja. 

- Bajden je katolički predsednik koji radi najagresivniju stvar koju smo ikad videli - poručio je nadbiskup Josef Nauman iz Kanzas Sitija, dok je Lijam Keri iz biskupije Bejker u Oregonu istakao kako se "svi trenutno nalaze u situaciji bez presedana". 

Većina biskupa, njih 168, glasala je za početak izrade dokumenta koji bi trebalo javnim funkcionerima da uskrati svetu pričest kao vid kazne zbog određenih društveno-političkih stavova. Međutim, 55 biskupa, koji su bili protiv, glasno su upozorili na šire posledice te odluke za društvo.

- Takav dokument politizovao bi sakrament svete pričesti - istakli su oni, sa čim se složio i Vatikan pozvavši biskupe da ne uskraćuju pričest političarima, uključujući Bajdena.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Osim toga, kako je istaknuto, uskraćivanje pričesti predstavlja rizik koji može da dovede do produbljivanja podela među američkim katolicima i to baš u vreme kad su mnogi zbog pandemije tek počeli da se vraćaju na mise.  

Inače, Bajden je tek drugi izabrani katolički predsednik u istoriji SAD, nakon Džona F. Kenedija, a četvrti katolički kandidat za tu poziciju. Međutim, tokom političke karijere već mu je bilo uskraćivano pravo na pričest, i to 2008. u Pensilvaniji kada je izabran za potpredsednika SAD u administraciji Baraka Obame i ponovo 2019. u Južnoj Karolin.  

Zato se debata o tom postupku ponovo i raspirila u vreme kada je postalo jasno da bi on mogao da pobedi na izborima 2020. Osim toga, dolaskom demokratskog predsednika koji otvoreno podržava pravo na pobačaj otvara se i pitanje legalizovanja pobačaja. Naime, američki Vrhovni sud je 1973. u slučaju Ro protiv Vejda omogućio ženama u SAD pravo na pobačaj. Ipak, konzervativci godinama nastoje da preokrenu tu odluku.

Tome u prilog ide i promena u sudu budući da je sudija Rut Ginsburg umrla, a na njeno mesto je bivši šef Bele kuće Donald Tramp postavio sudiju Ejmi Koni Baret. Sada u Vrhovnom sudu konzervativci imaju većinu i prošli mesec su pristali da razmotre ukidanje presude u slučaju Ro vs Vejd.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading