TEHERANSKI KRVNIK POSTAO PREDSEDNIK! Ovo je čovek kog optužuju da je na hiljade ljudi obesio o kranove i da je MUČIO TRUDNICE!

Autor: Republika

Svet

20.06.2021

09:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na predsedničkim izborima u Iranu, gde je zabeležena istorijski niska izlaznost, pobedu je odneo kontroverzni Ebrahim Raisi (60), koji je osumnjičen da je osamdesetih učestvovao u sistematskom "čišćenju" pripadnika opozicije i mnogim drugim zverstvima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ebrahim Raisi, novi predsednik Irana  

Novoizabrani predsednik Irana, nakon glasanja završenog u subotu sa istorijski niskom izlaznošću, jeste kontroverzni Ebrahim Raisi (60), čovek kog nazivaju Teheranski krvnik i kog optužuju da je odgovoran za smrt, maltretiranje i zatvaranje na hiljade ljudi, kao i za brutalnja mučenja i to i žena, pa i trudnica tokom masovnih protesta opozicije osamdesetih godina 20. veka. 

Raisi je, naime, kako tvrdi nevladina organizacija sa sedištem u Londonu, Amnesti internešenel, osamdesetih godina prošlog veka bio član takozvane komisije smti koja je odgovorna za prisilan nestanak i tajna smaknuća prekim sudom na hiljade zatvorenih pripadnika opozicije. Članstvo u komisiji mu je omogućeno jer je bio zamenik državnog tužioca Revolucionarnog suda u Teheranu 1988.

Kada su ga 2018. i 2020. pitali o smaknućima, Raisi je negirao bilo kakvu ulogu u tome, ali je odao "priznanje" naredbi ajatolaha Homeinija, utemeljitelja Islamske Republike Irana, da se takvo "čišćenje" sprovede.

Amnesti ističe da "iranske vlasti do danas sistemski skrivaju istinu o sudbini žrtava i mestu gde su njihova tela pokopana, što se može smatrati zločinom protiv čovečnosti".

- Raisi je predvodio zločine koji predstavljaju grubo kršenje ljudskih prava. Na meti progona bilo je na stotine mirnih disidenata, aktivista za ljudska prava i pripadnika progonjenih manjina koji su samovoljno zatvarani - navodi ta nevladina organizacija. 

S druge strane, britanski list Dejli mejl ističe kako postoji podatak da je brutalni sistem možda smaknuo i više od 30.000 ljudi, među kojima je bilo najviše mladih. Oni su, kako se tvrdi, bešeni za građevinske dizalice i to u serijama od po 10 osoba. 

- Raisi je gledao kako me muče i kako jedan čuvar baca mojku bebu o pod. U to vreme sam bila trudna s drugim detetom, prisilili su me da se porodim u zatvoru - ispričala je Dejli mejlu Farideh Goudarzi, koja je osamdesetih u svojoj domovini preživela neviđenu torturu zbog članstva u jednoj tada zabranjenoj organizaciji. 

Slično je prošao i Mahmud Roaje, koji je, kako tvrdi, jednom prilikom prisustvovao događaju kada je Raisi izrekao smrtnu kaznu čoveku koji je u tom trenutku imao epileptični napad. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Iranci slavili Raisijevu pobedu 

Uprkos takvoj biografiji, Raisi je na izborima osvojio 17,8 od 28,6 miliona glasova. Glasalo je nešto manje od 50 odsto Iranaca s pravom glasa u odnosu na više od 70 odsto koliko je izašlo na birališta prošli put kad su se suočili Raisi i odlazeći predsednik umerene političke orijentacije Hasan Rohani. Tada je Rohani odneo pobedu.                

Raisi je ovog puta pobedio sedmoricu muškaraca, a od 40 žena koje su zatražile da uđu u trku, nijedna nije dobila zeleno svetlo Veća čuvara koje odobrava zahtev za službenu kandidaturu.

Njega, inače, smatraju bliskim čovekom iranskog vrhovnog religijskog vođe Alija Hamneija, pa čak i njegovim potencijalnim naslednikom, kao i političarem koji će raditi na obnovi iranskog nuklearnog sporazuma, potpisanog sa SAD. Taj dokument je obavezivao Iran da će odustati od razvoja nuklearnih potencijala u zamenu za pomoć i pomirenje sa Zapadom, pre svega sa SAD, ali je sporazum pre dve godine raskinut na inicijativu nekadašnjeg predsednika Amerike Donalda Trampa. Aktuelni lider SAD Džo Bajden je izrazio spremnost da sporazum bude ponovo potpisan, čemu se nada i Raisi.           

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Hasan Rohani je čestitao Ebrahimu Raisiju, koji na dužnost stupa u avgustu   

Raisi će predsednikovanje zemljom preuzeti formalno u avgustu, a pred sobom ima delikatnu situaciju povezanu s teškim ekonomskim stanjem u zemlji i sa spoljnom politikom.

Stopa inflacije u Iranu je gotovo 50 odsto, a stvar dodatno otežava to što su čitavoj zemlji od 2018. uvedene sankcije koje su joj ograničile mogućnost da trguje sa svetom. Na listi sankcija su i mnogi pojedinci, među kojima je i Raisi.  

Na izbor novog predsednika Irana je, budući da je u pitanju izuzetno konzervativna i kontroverzna ličnost, očekivano odmah reagovao Izrael, koji je osudio rezultate glasanja. 

Novi je iranski predsednik, poznat kao teheranski krvnik, ekstremista je koji je odgovoran za smrt na hiljade Iranaca. Posvećen je nuklearnim ambicijama režima i kampanji globalnog terora - napisao je na Tviteru izraelski ministar spoljnih poslova Jair Lapid.

Podsetimo, nova izraelska vlada, koja je prošle nedelje položila zakletvu, rekla je da će se usprotiviti obnovi nuklearnog sporazuma iz 2015. između Izraelu neprijateljskog Irana i svetskih sila.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading