DRŽAO SAM U RUCI SRCE PRINCEZE DAJANE! Posle 24 godine PROGOVORIO HIRURG koji je poslednji video živu Ledi Di, a evo šta je uradio s KRVAVIM KLOMPAMA

Autor: Republika

Svet

19.06.2021

15:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznati francuski hirurg Monsef Daman je nakon 24 godine ćutanja za britanski list Dejli mejl otkrio detalje borbe za život princeze Dajane nakon što je doživela saobraćajnu nesreću u pariskom tunelu u avgustu 1997. godine.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Princeza Dajana i princ Čarls 

Britanska princeza Dajana, koja je poginula u avgustu 1997. u saobraćajnoj nesreći u pariskom tunelu u srcu prestonice Francuske, satima se nakon tog udesa u bolnici borila za život, a sada je prvi put detalje o toj kobnoj noći ispričao francuski hirurg Monsef Daman - čovek koji je u rukama držao srce čuvene Ledi Di i ispričao da je dao sve od sebe da joj pomogne da se izbori s teškim povredama. 

Kako je otkrio u ekskluzivnom intervjuu za britanski Dejli mejl, u noći kada je princeza doživela nesreću, on je bio dežurni u Urgentnom centru i dobio je poziv da odmah dođe u salu za hitan prijem zbog ženske osobe teško povređene u udesu. 

Spavao sam u prostoriji za odmor kada me je dežurni anesteziolog probudio i rekao da imamo hitan slučaj. Nismo znali ko je povređena osoba, nismo znali njen identitet, samo da je dovezena u kritičnom stanju - prisetio se Daman, otkrivši da je jedna njegova koleginica od šoka kada je shvatila o kome je reč ostala prikovana za zid sa rukama preko usta. 

- Princezu su odmah poslali na rendgen gde se ustanovilo da ima unutrašnje krvarenje. U tom momentu, kako joj još uvek nisu ustanovili krvnu grupu primila je jedinicu nulte krvne grupe. Negde oko dva sata posle ponoći, doživela je drugi srčani zastoj, pa je bila neophodna hitna operacija, imala je teško oštećenje srčane maramice - istakao je iskusni lekar i naglasio kako je učinio sve da bi princeza mogla da diše, ali da joj srce nije radilo kako treba. 

- Prošlo je pola sata i znali smo da nam je potrebno čudo. Pozvan je najbolji francuski kardiohirurg, probudili su ga i izvukli iz kreveta da bi došao - ispričao je Daman govoreći o kardiohirurgu profesoru Alenu Paviju koji je odmah utvrdio da je princezi pokidana gornja leva plućna vena i to na mestu gde se spaja sa srcem.

- Pavi je uspeo da popravi to oštećenje, ali je već bilo kasno - rekao je Daman i istakao da su lekari, uključujuči i njega, probali bukvalno sve ne bi li joj spasli život. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Automobil u kom se princeza nalazila kobne noći je gotovo potpuno uništen  

- Probali smo ručnu masažu srca, defibrilator, dali smo joj adrenalin. Ali ništa. Borili smo se za njen život još jedno sat vremena, ali na kraju smo je izgubili. Mi smo jedna od najboljih bolnica u Francuskoj i ponosni smo što smo mnoge ljude uspeli da spasemo, ali nju jednostavno nismo mogli - otkrio je poznati francuski lekar i priznao da su svi toliko bili zaokupljeni spasavanjem princeze da nisu primetili ni tadašnjeg predsednika Žaka Širaka koji je došao u bolnicu kako bi odao poslednju počast poginuloj princezi. 

Međutim, priznao je da mu je najveći problem od svega u to vreme predstavljao niz bizarnih incidenatara sa novinarima iz svih krajeva sveta koji su se utrkivali da dođu do bilo koga od lekara koji su učestvovali u spasavanju princeze. Otkrio je da su se mnogi ušunjavali u bolnicu i prepadali lekare, pa se čak i prerušavali u medicinsko osoblje ne bi li dobili neku izjavu ili napravili fotografiju. 

Situacija nije bila bolja ni sa onima koji su obožavali preminulu princezu pa su dolazili do bolnice i tražili raznorazne stvari od lekara. 

- Najbizarnija situacija koja mi se dogodila jeste da mi je jedan čovek tražio da mu prodam klompe na kojima je još bilo krvi preminule Dajane. Taj čovek mi se obratio dok sam bio u krugu bolnice i rekao mi - hoću da kupim vaše klompe. One na sebi imaju plavu krv. Fascinantno je dokle su ljudi spremni da idu - rekao doktor Dahman i naglasio da je klompe potom očistio.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading