PODIGLI SE MUSLIMANI U AUSTRIJI: RAZBESNELA IH JE KARTA S RASPOREDOM DŽAMIJA! Za Zapad smo mi kriminalci!

Autor: Republika

Svet

19.06.2021

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Austrijski profesor Ednan Aslan koji je sastavio specifičnu mapu s rasporedom džamija i muslimanskih organizacija širom zemlje, naišao je na žestoku kritiku i na sebe navukao bes islamskih vernika.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Ilustracija

Profesor sa Instituta za islamsko versko obrazovanje na bečkom Univerzitetu, Ednan Aslan, razradio je interaktivnu "kartu islama" koja šematski prikazuje nazive i lokacije džamija i organizacija u Austriji, nakon čega se suočio sa oštrim kritikama, a stvar je dodatno raspirila ministarka Austrije za pitanja integracije Suzana Rab koja je, takođe, javno predstavila pomenutu kartu. 

Aslan je u intervjuu za agenciju SNA rekao da mu nije jasno zašto se odjednom digla prašina zbog toga.

- Kritika je bila uobičajena pojava. Kritika nas prati od momenta pokretanja našeg istraživanja.... Kritike, pretnje i uvrede prate naš rad kao nešto što se podrazumeva. Ali to je burna reakcija iz celog sveta – iz Pakistana, Turske, Indije, Indonezije. To nisam očekivao, jer je sajt već bio poznat. Zašto se podigla takva prašina oko sajta koji postoji od 2012, naravno, nije jasno - ističe Aslan, prenosi Sputnjik. 

Kako je istakao, potpuno je moguće da politika instrumentalizuje naučni proizvod.

- To ne možemo da isključimo. Takva reakcija na našu kartu nadahnjuje takve diktatore kako u Turskoj, tako i u drugim delovima islamskog sveta. Ali ja prosto ne mogu da krivim te kolege, jer diktatori prosto zloupotrebljavaju njihove proizvode - objasnio je Aslan i dodao da glavna kritika dolazi iz islamskog sveta, gde raste antizapadno raspoloženje.

- Šta god da se dogodi na Zapadu, to se doživljava kao rat protiv islama. To znači da mnoge muslimanske organizacije doprinose tome da se odnosi prema muslimanima u Evropi u islamskom svetu doživljavaju kao neprijateljski. U ovom slučaju Turska i Pakistan, Indonezija i mnoge druge zemlje instrumentalizuju "kartu islama" samo zato što uz pomoć nje traže potvrdu da se Zapad bori, kriminalizuje, diskriminiše muslimane. To znači da reakcija u islamskog svetu ima malo šta zajedničko sa mojom kartom u pogledu sadržaja, a pre će biti da je povezana sa osnovnim stavom da Zapad ne želi muslimane, da se Zapad bori protiv muslimana, da je Zapad protiv džamija i hidžaba. Sve što mi stvaramo u islamskom svetu se doživljava kao neprijateljstvo. Kada ovde, u Austriji, saopšte da je sud odobrio nošenje hidžaba, mediji u islamskom svetu uopšte ne pišu o tome. Ali ako je presuda protiv nošenja marame, tada skoro svi mediji u islamskim zemljama pišu da se zapadne zemlje jednostavno bore protiv islama i muslimanki. Faktički, to je jedina osnova za postojanje mnogobrojnih diktatora u islamskom svetu - objasnio je autor. 

Prema njegovim rečima, kartu smatra neophodnom jer su muslimani sastavni deo društva i  predstavljaju i brojne mogućnosti i probleme.

- Mene zanima da pokažem tu raznolikost kako bi muslimani u određenom stepenu postali primetni. Muslimani žele da njihove marame budu vidljive, minareti njihovih džamija. Oni žele da se primećuju njihova halal pravila. Oni žele da se obrati pažnja na njihove škole i vrtiće.. I ja želim da pokažem taj razvoj na karti. Sa druge strane, naravno, potrudićemo se da ukažemo na određene opasnosti. Te smernice su korisne prvenstveno za muslimane. Ako muslimani uspeju da se distanciraju od tih radikalnih promena u islamu, čeka ih bolja budućnost u Evropi. Muslimani će izvući korist iz te mape u dugoročnoj perspektivi, ubeđen sam u to - poručio je on i istakao da će u kartu uneti neke izmene kako bi ona postala dostupna na internetu.  

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Eja

19.06.2021 14:37

Napravite kartu hrišćanskih crkava u arapskom/muslimanskom svetu pa da vidimo kako oni sprovode prava na veru drugima.