UMRO MUŠKARAC KOJI JE BOLOVAO OD KORONE ČAK 14 I PO MESECI! Infekcija mu je razorila pluća, bubrege i želudac, pa je poručio: NE MOGU VIŠE OVAKO DA ŽIVIM!

Autor: Republika

Svet

19.06.2021

11:10

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Britanac Džejson Kelk, za kog se veruje da je osoba koja se najduže borila sa KOVIDOM-19, preminuo je u bolnici u Zapadnom Jorku nakon što mu je opaka infekcija uništila brojne organe.

RepublikaFoto: printscreen/www.itv.com
Džejson Kelk se duže od godinu dana borio s KOVIDOM-19 

Britanac Džejson Kelk (49), koji je širom sveta poznat kao osoba koja najduže boluje od koronavirusa budući da je u bolnicu u Zapadnom Jorku sa simptomima infekcije primljen u martu prošle godine, umro je nakon 14,5 meseci teške borbe. 

Prema rečima njegove od bola slomljene supruge Su (63), on je otišao nakon reči "da više ne može tako da živi", zbog čega je odustao od lečenja. 

- Džejsonova bitka je postala preteška i doneo je odluku da prekine lečenje. Bilo je veoma mirno. Definitivno mu je bilo važno da ode pod svojim sopstvenim uslovima. Iza njega je ostalo mnogo ožalošćenih ljudi. Pojedinci možda ne misle da je bio hrabar, ali Bože moj, bio je hrabar. Zaista mislim da jeste - rekla je Su koja je sa Džejsonom bila 20 godina u vezi. 

- Ovo je najhrabrija stvar koju neko može da učini, da zapravo kaže: "Ne želim više da živim ovako" - istakla je ona. 

 

 

Džejson je bolovao od dijabetesa i astme tipa II, pa samo nekoliko dana nakon što je 31. marta 2020 primljen u bolnicu, prebačen je na intenzivnu njegu. Otad je bio tamo, boreći se za život nakon što mu je virus poharao pluća i uništio bubrege.

Osim toga, usled virusa je razvio ozbiljne želudačne probleme, pa je hranjen intravenski. Nada se probudila u martu ove godine kada je obeležio 15 dana zaredom bez upotrebe respiratora. Tada je skinut s dijalize i mogao je da uživa u porodičnim posetama na otvorenom u krugu bolnice jednom nedeljno. U to vreme je rekao kako se nada da će se vratiti u svoj dom u Lidsu kako bi mogao da "sedi na svojoj sofi, jede ribu i čips sa Su i gleda televiziju".

Džejsonov oporavak je bio do te mere dobar da je mogao da pije čaj i da jede kolače, ali i da se vrati jednoj od svojih strasti - računarskom kodiranju. Snimak kako uz pomoć sestara u bolnici ponovo hoda nakon skoro godinu dana provedenih u krevetu, obišao je svet. 

Međutim, početkom juna se njegovo stanje naglo pogoršalo i na kraju je opet morao da provede nekoliko dana na respiratoru, nakon čega su mu se javile još dve infekcije.

 

 

- Od njih nije mogao da se oporavi - ispričala je Su medijima i otkrila da je presekao da obustavi lečenje nakon što je vraćen na respirator.  

- Samo je želeo da se sve zajedno završi. Antibiotici su uspeli, ali njegov duh je nestao. Mislim da je onaj Džejson iz februara 2020. nestao. To je Džejson kog smo poznavali i voleli. U poslednjih nekoliko nedelja pre njegovog recidiva kazao je da mu se probudila nada, ali da je nakon toga dobio novi udarac u zube - dodala je očajna žena i naglasila kako je pre smrti njen voljeni suprug bio okružen najmilijima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading