MAKRONU ŽENA DOLAZI GLAVE?! Nešto se žestoko kuva u Francuskoj, sutra je dan odluke od koje će zavisiti SUDBINA PREDSEDNIKA!

Autor: Republika

Svet

19.06.2021

10:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prvi test za francuskog predsednika Emanuela Makrona pred izbore za još jedan mandat naredne godine jeste sutrašnje glasanje za nove sazive regionalnih vlasti na kojima ogromne šanse za povratak u velikom stilu ima Marin Le Pen sa svojom strankom Nacionalno okupljanje.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Emanuel Makron u zagrljaju sa Džoom Bajdenom i sa Ursulom fon der Lajen na nedavnom samitu G7 

Francuski predsednik Emanuel Makron nedavno se na samitu grupe G7 najrazvijenijih zemalja u Britaniji našao rame uz rame s najmoćnijim ljudima današnjice, međutim, već naredne godine u ovo vreme on bi mogao da padne u zaborav i praktično nestane sa političke scene, ocenjuju mediji širom sveta, budući da ga očekuju predsednički izbori za još jedan mandat na kojima mu, ovog puta ozbiljno, za vratom diše liderka ekstremne desnice Marin Le Pen.

Žena koja se nalazi na čelu nekadašnje stranke Nacionalni front (FN), preimenovane u međuvremenu u Nacionalno okupljanje (RN), uspela je da nakon značajnog pada popularnosti posle predsedničkih izbora 2017. ponovo stekne status favorita za ulazak u Jelisejsku palatu. U međuvremenu, podrška Makronu, koji je pre skoro pet godina u velikom stilu odneo pobedu kao predsednik koji je trebalo da pomiri desnicu i levicu, značajno je opala, a kako se očekuje, veliki udarac mogao bi da doživi već sutra. 

Naime, Francuzi u nedelju izlaze na prvi krug regionalnih izbora, koji se održavaju svakih šest godina, a kako stvari stoje po poslednjim anketama, sledbenici Marin Le Pen ubedljivo vode u čak šest od ukupno 18 regiona.

Iako ti izbori nemaju direktnih veza sa predsedničkim, oni su kao i u svim zemljama test za lidera i za njegovu politiku, pa je i ovog puta upravo to slučaj. Zato su sve oči sveta uperene u sutrašnje glasanje, a posebno interesovanje vlada za region Provansa-Alpi-Azurna obala, gde je već sada izvesno da će pobedu odneti kandidat Le Penove. U tom delu Francuske su i 2015. socijalisti i republikanci jedva zaustavili pobedu kandidata iza kojeg je stajala čelnica RN.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Marin Le Pen juriša na Elisejsku palatu 

Marin Le Pen, inače, što nije često u politici, uči iz sopstvenih grešaka. Tako je iz retorike uklonila ideju izlaska iz članstva u EU, ali je nastavila da igra na kartu nacionalnog ponosa i bezbednosti. Poslednji veliki teroristički napad bio je u Nici pred katedralom, što je ona iskoristila kao adut za sopstvenu politiku.

To joj je, kako se verujem umnogome pomoglo u povratku na scenu, kao i činjenica da je Makron i iz drugih redova upozoravan na opasne tendencije u zemlji. Podsetimo samo na pismo koje su nekadašnji generali te zemlje uputili predsedniku, tražeći od njega da hitno reaguje po pitanju bezbednosti zemlje "koja tone u kriminal, ali i nacionalni i religijski fanatizam". A koliko nezadovoljstvo Makronom trenutno vlada u jednoj od najmoćnijih članica Unije svedoči i nedavni šamar koji je predsedniku lupio jedan građanin tokom posete jugozapadu zemlje.        

Pre četiri godine Makron je odneo čistu pobedu na izborima, 66% na prema 34% za Le Penovu, a sada mu ankete daju samo 53%. Ako ona osvoji Azurnu obalu, to bi joj bio snažan zamajac i na nacionalnom nivou.

Što se tiče republikanaca, valja napomenuti da oni, kako se trenutno čini, u ovom trenutku teško da će imati valjanog kandidata na glasanju naredne godine. 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading