DRAMA UOČI SAMITA PUTINA I BAJDENA! Ovo niko nije očekivao, ruski brodovi stigli do Havaja, Amerikanci na njih podigli NAJMOĆNIJE AVIONE!

Autor: Republika

Svet

16.06.2021

09:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neposredno pre susreta američkog predsednika Džoa Bajdena sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Ženevi, u pacifičkom regionu nedaleko od Havaja počele su najveće pomorske vežbe vojske Ruske Federacije na toj teritoriji još od Hladnog rata, na šta su žestoko reagovale SAD.

RepublikaFoto: Tanjug/AP, Youtube/Cavit Ege Tulça, Novosti na Pervom Kanale, Google Maps
Džo Bajden i Vladimir Putin sastaju se danas u Ženevi, ali je atmosfera više nego napeta  

Prava drama odvija se neposredno pred početak samita ruskog i američkog predsednika, Vladimira Putina i Džoa Bajdena, u švajcarskom gradu Ženevi, nakon što je ruska vojska saopštila kako su njeni brodovi uplovili u Pacifik, nedaleko od Havaja i tamo, uz samu obalu SAD, započeli najveće vojne vežbe na toj teritoriji još od kraja Hladnog rata. 

Američka armija reagovala je gotovo istog momenta i podigla svoje borbene avione F-22 Raptor, ali ruske vojne letelice nisu ušle u takozvanu zonu za identifikaciju, pa nije došlo do presretanja i samim tim ni do eskalacije.

Mediji iz SAD pišu kako u ruskoj vojnoj vežbi, koja se održava na udaljenosti između 480 do 800 kilometara od Havaja, učestvuju površinski ratni brodovi, protivpodmornički avioni i vojne letelice velikog dometa. Snimke manevara objavilo je i ministarstvo odbrane Ruske Federacije.

U isto vreme, američki funkcioneri su poručili da se prateća udarna grupa predvođena razaračem "USS Vinson" nalazi na udaljenosti 320 kilometara od Havaja. Njihova vežba je bila ranije planirana, ali je premeštena bliže Havajima kao odgovor na ruske manevre. 

- Američko zapovedništvo Indo-Pacifika nadzire ruske brodove koji učestvuju u međunarodnim vodama Zapadnog Pacifika - izjavio je portparol zapovedništva kapetan Majk Kafka i naglasio da SAD deluju u skladu s međunarodnim zakonom o pomorskom i vazdušnom saobraćaju kako bi osigurali da sve nacije mogu da učine isto bez straha kako bi se osigurao slobodan i otvoren Indo-pacifik.

- S obzirom na to da i Rusija deluje u istom području, očekujemo da to čini u skladu s međunarodnim zakonima - naveo je Kafka u saopštenju. 

Inače, Putin i Bajden bi danas trebalo da razgovaraju o nuklearnoj bezbednosti, klimatskim promenama, sajber-bezbednosti i sudbini američkih državljana u ruskim zatvorima, kao i o ruskim državljanima u američkim zatvorima. 

Amerika je, podsetimo, već optuživala Rusiju zbog gomilanja vojske na granici sa Ukrajinom, pa se očekuje oštrija reakcija i zbog najnovijih vojnih vežbi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading